Lehet egy lakás akármilyen szépen berendezve, ha a beltéri ajtók belerondítanak az összképbe. Manapság egy ajtó már nem csupán praktikai célt szolgál, fontos, hogy illeszkedjen az otthon enteriőrébe. Ebben segítünk most neked.

A beltéri ajtók választéka igen széles, nem csupán színvilágukkal, de stílusukkal is komoly döntés elé állítanak. Klasszikus, rusztikus, extravagáns? A te otthonod, a te döntésed. Egy minimalista lakásba például érdemes letisztult ajtót választani, egy modern és egyszerű kilinccsel. Ugyanakkor nem kell mindenhová ugyanolyan ajtót választani. Játszhatsz a színekkel, anyagokkal is. Mutatjuk a legfőbb típusokat.

PVC- és CPL-fóliás beltéri ajtók  

Ezek igazán időtálló ajtók, hiszen a PVC-fóliának köszönhetően nedvesség- és kopásállóak. Nem kell attól tartanod, hogy a fólia az évek múlásával megfakul, összezsugorodik.

A CPL-fóliák ezzel szemben vastagabbak, így erősebb védelmet biztosítanak az ajtóknak. Karc- és parázsálló felületüknek, és természetesen jóval strapabíróbb tulajdonságuknak köszönhetően tökéletesen alkalmasak például gyerekszobába és irodába.

A PVC-fóliás beltéri ajtók igazán időtállóak, hiszen a PVC-fóliának köszönhetően nedvesség- és kopásállóakForrás: Shutterstock

Dekorfóliás beltéri ajtók  

Ezzel a megoldással, jóval kedvezőbb áron lehet tölgy-, akác- vagy épp dióburkolatú ajtód, egy tartós és szép fóliának köszönhetően. Sőt, akár 3D mintákkal gazdagított beltéri ajtók közül is választhatsz. A dekor ajtók nagy választékuknak köszönhetően igen népszerűek.

Üveg beltéri ajtók  

Ezek igazán exkluzív megjelenést kölcsönöznek az adott szobának. Lényegében egy erős, edzett üvegajtóról beszélünk, melybe gyakran különböző mintákat gravíroznak bele.

Az üveg beltéri ajtók igazán exkluzív megjelenést kölcsönöznek az adott szobánakForrás: Shutterstock

Üvegbetétes beltéri ajtók  

Ezekkel remekül be lehet csempészni az eldugottabb helyiségekbe – mint az előtér, folyosók – némi plusz fényt. Akkor azonban, ha az ajtó felületének kisebb százalékát teszik ki az üvegbetétek, inkább csak esztétikai szerephez jutnak.

Ezekre figyelj!  

Ezeken túl is számos típus létezik – mint például a mintanyomott, festett, design vagy műanyag beltéri ajtók. Mielőtt tehát döntenél, vedd sorra:

  • Melyik két helyiséget választaná el egymástól?
  • Mi a fontosabb, a praktikum vagy az esztétika?
  • Milyen stílust, színvilágot képviselnek a szobák?
  • Milyen kilincset, zárt szeretnél?
  • Merre nyíljon az ajtó? (Ebben a témakörben vannak jogszabályok – például a helyiség mérete és befelé nyíló ajtaja közti összefüggés – és javallatok is, melyek nem csupán az esztétikumot, de a praktikusságot is figyelembe veszik. Egy már kész lakás esetén, ahol csupán ajtócserére kerül sor, nincs más feladat, csupán ugyanolyan irányú – jobb vagy balos – ajtót venni, mint a régi. Nagyobb felújításnál, átépítésnél azonban érdemes szakember segítségét kérni.)
Manapság már az összes nagyobb barkácsáruházban lehet kész ajtókat venni, melyeket két ember egyszerűen be tud helyezniForrás: Shutterstock

Szereld magad  

Manapság már az összes nagyobb barkácsáruházban lehet kész ajtókat venni, melyeket két ember egyszerűen be tud helyezni. Nem kell tehát feltétlenül szakembert hívni hozzá. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha a padlózat és a falkáva sértetlen, egyenletes. Érdemes tehát a vásárlás előtt ezt is ellenőrizni.

A cikket támogatta a BAUHAUS Szakáruházak.