Amennyiben szakembert keresel – esetünkben burkolót -, úgy a legjobb megoldás, ha ajánlás alapján választasz. Azonban nem biztos, hogy van olyan ismerősöd, aki az elmúlt pár hónapban, évben újította fel a lakását. Ebben az esetben vakon lennél kénytelen dönteni, de mi adunk öt tanácsot, hogy valóban jó szakembert találj!

Ide neked a legjobb burkolót!  

1. Kutasd fel a szakit!
Ma már rengeteg helyen kereshetsz burkolót, érdemes azonban szakembergyűjtő weboldalakon, vagy a kerületi Kisokos füzetekben kutatnod telefonszámok után. Ez egy jó előszűrő, hiszen ide csak valódi végzettséggel kerülhetnek be a szakik. Nem ritkák a specifikus Facebook-csoportok, fórumok sem, ahol lényegében idegenek ajánlanak egymásnak burkolókat. Ezekben az esetekben ugyan nem ismered az elégedett megrendelőket, de gondolj csak bele, te sem ajánlanál olyat, aki nálad rossz munkát végzett.

Forrás: Zalakerámia

2. Vedd fel a kapcsolatot!
Amennyiben alapvető adatok – helyiség típusa, mérete, állapota – nélkül egyből el is vállalja, kvázi látatlanban a munkát, az több mint gyanús. Egy valóban jó szakember szereti tudni, hogy mit várhat az adott munkaterülettől, ehhez igazítva tud számolni az idővel, anyagköltséggel. Ezek azonban mindig csak hozzávetőleges számok, pontosat értelemszerűen csak a részletek – például a burkolat típusának – megbeszélése után tud mondani.

Forrás: Zalakerámia
Mozaikcsempe, az örök divat! - Inspiráló képek

A mozaikcsempe gyakorlatilag sosem megy ki a divatból, csupán időnként átalakul, hogy megújult formában költözzön be az otthonunkba. Használd bátran, de átgondoltan. Amennyiben színes mozaikcsempét választasz, sose legyen az adott helyiség berendezése harsány. Ezzel csak egymás elől vennéd el a figyelmet, sőt, az izgalmas térből egyszeriben káoszt varázsolnál. Most mutatunk pár inspiráló példát arra, hogy miként csempészheted be ezt az igen érdekes és megnyerő elemet az otthonodba.

3. Teszteld!
Egy beszélgetés alkalmával is könnyen ki tudod deríteni, hogy érte-e a burkoláshoz, vagy csak autodidakta módon tanulta ki a szakmát, esetleg kókler. Tedd fel ezt a pár kérdést, és tudd meg, kivel is állsz szemben:

  • Mivel fogja megelőzni a dilatációs repedések kialakulását? – A hebegés, habogás értelemszerűen nem jó válasz, de a szilikon tömítés például igen.
  • Milyen glettvassal viszi fel a ragasztót? – A jó válasz a fogazott.
  • Meglévő burkolatra fel tudja-e tenni az újat? – Bizonyos esetekben erre van lehetőség, de ez számtalan dologtól függ. Amennyiben nem kérdez rá például az ajtó és a meglévő padlólap közti távolságra, de rávágja, hogy megoldható, úgy nem ért a burkoláshoz.
Forrás: Zalakerámia

4. Tudd meg, hogyan dolgozik!

Mindig érdemes referenciát kérni. Természetesen ne várd, hogy egy kész fürdőszobába, vagy nappaliba bebocsátást nyerj, de legalább kérj képeket a már elkészült munkáiról.

5. A végső teszt – a benyomás
Amennyiben a fentiek alapján meggyőzőnek tűnik a burkoló szakember, még hátravan a személyes találkozó. Számtalan dolog befolyásolhat abban, hogy megbízol-e az adott burkolóban. Mivel kevesen tehetik meg, hogy egész napra otthon maradjanak, ráadásul a legtöbb burkolómunka több napig is eltarthat, fontos, hogy rá merd bízni a lakásodat. Ez a megelőlegezett bizalom meginghat, ha például sokat késik, ittasnak tűnik, koszos eszközökkel érkezik. Ne tedd kockára lakásodat, ha úgy érzed nem ő a megfelelő ember a feladatra, kedvesen add ezt a tudtára, és köszönj el tőle.