Almati, Asztana, Tbiliszi, Ammán, Jereván : öt sokszínű és izgalmas hely, ahol valószínű még soha nem jártál. Nos, most Kijeven keresztül bármelyik az eddiginél könnyebben megközelíthető, így ha feledhetetlen útra vágysz, egyiket érdemes felvenned a bakancslistádra. 

Kazahsztán vagy Grúzia?

Akit régóta izgatnak Ázsia vadregényes tájai, Kijeven keresztül egyszerűen eljuthat Almatiba, Kazahsztán legnagyobb városába. Ez valóban egy olyan hely, ahol érdemes több napot eltölteni: zöld parkok, fantasztikus múzeumok, üzletek, piacok, kiváló közép-ázsiai éttermek és klubok. Egyik legszebb látványossága a lélegzetelállító Nagy Almati-tó a várost körülölelő hegyekben, ahol megéri egy nagyot kirándulni.

A Nagy Almati-tóForrás: Shutterstock

A magasabb pontokat lanovkával, azaz felvonóval érhetjük el, például az 1100 méter magas Kok-Tobe tetejét – az itt található tévétoronyból csodálatos kilátás nyílik a városra. Mindenképp nézzük meg a Zelionyj Bazart, azaz a Zöld Bazárt is, amely a legismertebb piac a helyiek ínycsiklandó portékáival a húsoktól a zöldségekig.

Finom étkekben Grúzia fővárosában, Tbilisziben sincs hiány, amely csodálatosan hangulatos utcáival, tereivel egy darab kézzelfogható történelem. Egyedi kultúrájának varázsát persze az ország népzenéje és jellegzetes táncai teszik teljessé: megéri mélyebben is megismerni.

TbilisziForrás: Shutterstock

A történelem nyomában: Örményország és Ammán

A történelem szerelmesei imádni fogják Örményország legnagyobb városát, egyben fővárosát, Jerevánt, amely - nem csak - az európai kultúra fontos bölcsője. Jereván ugyanis az Ararát-hegység északkeleti részén, az Ararát-síkságon fekszik, a Biblia szerint pedig az özönvíz idején az Ararát-hegyen feneklett meg Noé bárkája. Ha tovább kalandoznánk a történelemben, keresve sem találhatnánk ideálisabb helyszínt Jordánia fővárosánál, Ammánnál, amely a világ egyik legrégebbi folyamatosan lakott városa. Állítólag már időszámításunk előtt 8500 évvel is éltek itt, így a bronzkortól napjainkig számtalan emléket figyelhetünk meg. Kötelező például a Citadella-domb, ahol a Régészeti Múzeum és a Herkules-templom után a gazdagon díszített Omajjad-palotát is érdemes megnézni. A rengeteg itt található mecset közül az egyik legszebb a fekete-fehér kövekből épült Abu Darwish.

Omajjad-palota AmmánbanForrás: Shutterstock

Két látványosság között ne felejtsük el megkóstolni Jordánia nemzeti ételét, a bárányhúsból, mandulával, rizzsel és joghurtszósszal készült mansafot!

Ha egy igazán egzotikus célpontra vágyunk, irány India második legnagyobb metropolisza, Delhi. A városban rögtön három világörökségi helyszín is található: a Vörös Erőd, a Kutub Minár és Humájun császár síremléke.

Humájun császár síremléke, ÚjdelhiForrás: Shutterstock

Vesszünk el a város keszekusza utcáin, és engedjük magunkat elvarázsolni az Óváros nyüzsgő bazárjai között! A sokszínű kínálatnak köszönhetően a mangótól kezdve a gyógynövényekből készült italokon és ezüstékszereken át a fűszerekig számtalan portéka közül válogathatunk.