Lilit és testvérét kisgyermekkorukban vette utoljára igazi családi légkör körül - szép ház, biztos jövedelem, biztonság és kiszámíthatóság. Élete akkor fordult fel, amikor édesapja börtönbe került. Ezután a megcsorbult család ide-oda költözött, mindig valaki másnál húzták meg magukat. Édesanyja a hirtelen rázúduló egyedülálló szülői és családfenntartói szereppel nem tudott megbirkózni, és szépen lassan az italba fojtotta a frusztrációját, aminek tragédia és állami gondozás lett a vége.

 

A neveket a személyiségi jogok védelmében megváltoztattuk, "Lili" pedig nem szerette volna, ha bármilyen fotó is készül róla az interjún.

 

 Volt, amikor bent voltam az iskolában még hatkor is, hiába hívták anyut, nem vette fel. Utána kiderült, azért nem jött értem, mert otthon ivott. 

A gyerekei elhanyagolása és alkoholproblémái már a rokonoknak is szemet szúrtak. Nem egyszer fordult elő, hogy hangos szóváltásba keveredtek vele, de az, hogy a kicsiket magukhoz vegyék, egyszer sem merült fel. Így történt, hogy Lili 7 évesen bekerült az egyik Budapest közeli átmeneti otthonba, 5 éves öccsével együtt. A testvérek először örömmel fogadták a változás hírét. 

Azt mondták nekünk, hogy ott lesz tévé, és annyit ehetünk majd, amennyit csak akarunk. Szóval már nagyon vártuk, hogy odamehessünk. Azt azonban nem mondták, hogy anyu oda nem jöhet velünk. Amikor bevitt minket, aztán ő elment, az borzasztó volt.  

Lili  7 évesen került állami gondozásba - IllusztrációForrás: Shutterstock

Nem sokkal később átkerültek egy budapesti gyermekotthonba, ahol a szülők látogathatják gyermekeiket, sőt hétvégére haza is vihetik őket, hiszen az elsődleges cél mindig a családok újraegyesítése – ha erről bíróság másként nem határozott -, de ennek vannak bizonyos feltételei. Az egyik ilyen, hogy ittas állapotban nem léphetik át az otthon kapuját. Lili édesanyja azonban ezt hosszú ideig nem tudta betartani. Bár dolgozott, az italról képtelen volt lemondani. Majd később egyre több józan napja lett, időnként el is tudta hozni a gyerekeit. Ám gyomorfájdalmai beárnyékolták ezeket az együttléteket. Azonban félt orvoshoz fordulni, mivel úgy érezte, kezdi helyretenni az életét, szerette volna gyermekeit minél többször meglátogatni, ennek pedig egy tartós kórházi bentlét véget vethetett volna. Sajnos rossz döntést hozott.

A két testvér különböző módokon dolgozta fel a kialakult helyzetet. Míg öccse egyből beilleszkedett, játszott a többiekkel, addig Lili egész nap a szobájában ült. Ha valaki bement hozzá, azzal beszélgetett, de ő senki társaságát sem kereste. Ráadásul egy olyan lány lett a szobatársa, akivel saját bevallása szerint a való életben egy szót sem váltott volna. 

Azt mondták, hogy ő most olyan lesz, mint a testvérem. Én meg csak néztem, hogy nekem biztos nem. 

Az elején tehát Lili egyáltalán nem érezte jól magát, de ahogy teltek a hetek és a hónapok, egyre jobban kinyílt. Eltelt két év, hozzászokott a gyermekotthonos szabályokhoz, társaihoz, szerzett barátokat. Képes volt egy-két nevelővel igazi bizalmi kapcsolatot is kialakítani. Majd jött a hír, pár nappal karácsony után, hogy az édesanyjuk elhunyt. Lili onnantól kezdve ismét magába zárkózott, a gyermekotthon falain belül szinte senkivel sem kommunikált. Ez az állapot körülbelül fél évig tartott, majd lassan elfogadta, hogy anyukája többé már nem fogja meglátogatni, és pár évvel később, egy iskolaváltás után a lány újból bátrabban nyitott a világ felé.

Itt ugrunk egy kicsit az időben. Lili már nem kislány, inkább egy tipikus tinédzser, akit jobban érdekelnek a barátai, mint a tanulás, szívesen feszegeti a határokat, rúgja fel a szabályokat. Esetében azonban nincs szülő, aki mindig tudná, hogy hol jár, mit csinál. Ha hibázik, számon kérik ugyan, de senkivel sincs olyan kapcsolata, ami lehetővé tenné azokat a beszélgetéseket, amelyek segíthetnének neki eligazodni a kisfelnőttkor rengetegében.

Lilit mint tipikus tinédzsert jobban érdekelték a barátai, mint a tanulás - IllusztrációForrás: Shutterstock

A lázadás időszaka

Gyakran előfordult, hogy lógott az iskolából, vagy az órák végeztével nem ment egyenesen vissza az otthonba. Az első komoly kimaradása 14-15 éves korában volt.

A gólyabál után, pár osztálytársával továbbállt inni – amit előtte még sosem csinált. Először még felhívta a nevelőt, hogy egy órával eltolhassa a kimenőjét, amelyet némi füllentéssel – még tart a bál – meg is kapott. Ám néhány üveg sör után, Lili úgy döntött, hogy egyik osztálytársánál alszik. Nem szólt róla senkinek, kikapcsolta a telefonját, és csak másnap este ment vissza a gyerekotthonba. Onnantól kezdve pár hónapon át szinte percre pontosan kellett hazaérnie az iskolából, nem mehetett el sehová, nem jöhetett át hozzá egy barátja sem. Ez természetesen a fiatal lányt nagyon megviselte. Mondhatni, ez volt az a fordulópont, amikor úgy érezte, neki senki se mondja meg, hogy mit tehet. Amikor letelt az úgynevezett kontrollidőszak, egy átlagos, kissé magányos, kissé csalódott tinédzserhez hasonlóan, ő is egyre többször lógott az iskolából – és ezt igen nagy körültekintéssel tette. Majd Lili életében, 16 évesen beköszöntött az első szerelem.

Egy gyermekotthonosoknak szervezett rendezvényen megismerkedett a 19 éves Rolival. A fiú ugyan már nem lakott otthonban, az ilyen eseményekre még bemehetett. 

Félrehívott engem, hogy bejelölhet-e a Facebookon. Én örültem, hogy tetszem valakinek, jól is nézett ki, úgyhogy mondtam, hogy persze. 

Ez után a nála valamivel idősebb fiúval majdnem minden második nap találkoztak, sétáltak a Duna-parton, beszélgettek. A lánynak nagyon imponált, hogy valaki figyel rá, hogy valaki megöleli. A rózsaszín vattacukorfelhő azonban csak két hétig tartott. Lili szerette volna a barátját bemutatni a nevelőknek, erre pedig kiváló alkalomnak bizonyult a közelgő születésnapja. Roli meg is érkezett, ám nem egyedül - két üveg bor és egy haverja társaságában. Lili szerelmes volt, ami elvakította. Kikérte magát este nyolcig, és elment a fiúkkal. Leültek egy parkban, itták a bort, beszélgettek, majd Roli elhívta magához – a fiú testvérei, azok gyerekei és feleségei éltek együtt egy kis lakásban. A lány nem foglalkozott semmivel, és ott aludt, anélkül, hogy bármelyik nevelőnél ezt jelezte volna – amit egyébként értelemszerűen nem hagytak volna jóvá. Reggel Lilit marasztalták, mondták neki, hogy maradjon még nyugodtan. Ám a lány nem egy romantikus összebújós nap elé nézett. Egy férfiak uralta közösségben találta magát, ahol a nők főznek, és kiszolgálják a párjukat. Lili még a kávéfőzőt se tudta használni, nem találta a helyét ebben a mikroközösségben. Roli folyamatosan próbálkozott ágyba vinni őt, de Lili még szűz volt. A visszautasítások feszültséget generáltak köztük, a lány nagyon kellemetlenül érezte magát, de így is egy hétig maradt ott.

Roli folyamatosan próbálkozott ágyba vinni őt, de Lili még szűz volt - IllusztrációForrás: Shutterstock

Bár másnap már írt a nevelőknek, hogy hol van, ők nem mentek érte, annyit reagáltak csak, hogy kiadták utána a körözést mint eltűnt személy után. A hetedik napon aztán nagyon összevesztek azon, hogy Lili még várni akar, nem akar lefeküdni a fiúval. Ekkor Roli fogta magát, elviharzott otthonról, majd fél órával később egy lánnyal tért vissza, aki mint kiderült, az exe volt. 

Amikor láttam, hogy egyre csak közelednek egymás felé, fogtam magam és eljöttem. Annyira megalázó volt az egész. Akkor ott bennem összedőlt a világ, hogy elhagy a nagy szerelmem, szakítunk, meg ilyenek."   

Lili tehát visszatért a gyermekotthonba, lassan továbblépett, de jöttek az újabb „szökések", kimaradások – a rossz társaság és egy újabb fiú miatt. Kezdett a nevelőknél és az intézmény igazgatójánál betelni a pohár, kirúgták. Felmerült a javítóintézet lehetősége, amitől Lili nagyon megrémült. Ebben az időben Lili felvette a kapcsolatot az egyik féltestvérével, Karolával, akinek már volt négy gyereke. Ő úgy érkezett a lány életébe, mint egy álmegmentő. Beszélt az igazgatóval, aki elmondta, hogy vagy a javítóba kerül, vagy valaki családba fogadja. Karola először próbálta hárítani ezt a felelősséget, majd amikor megtudta, hogy mivel is jár ez – többek között ő kezelheti a lány pénzét – egyszerre jóval nyitottabbá vált a dologra.

Lapozz, és olvasd tovább Lili történetét.