Az otthon több mint az a hely, ahol álomra hajthatod a fejedet. Az otthon a család, a közös együttlétek, az ünnepi összejövetelek, a hétvégi vidám reggelik, a nyugalom, a meghitt pillanatok megtestesítője. Állandóan alakulóban van, szinte soha nincsen kész, hiszen velünk együtt változik. Ha te is szívesen alakítgatod az otthonodat, vagy csak szeretnéd még inkább a saját egyéniségedre szabni, akkor olvasd el tippjeinket!

  • Bútorátalakítás

Mindig láss a dolgok mögé! Ha egy bútort elsőre nem is találsz az igazinak, nézd olyan szemmel, hogy mit lehet még kihozni belőle. Legyen szó akár egy nagyszüleidtől rád maradt komódról vagy egy mai tömegtermékről, például egy IKEA bútorról. A közkedvelt áruház termékei valószínűleg minden második háztartásban megtalálhatók, így nem számítanak éppen egyedinek. Nem csoda, hogy külön workshop épült erre hazánkban is: az IKEA-hack eseményeken az áruházban vásárolt termékeket tudjátok a saját ízléseteknek megfelelően átalakítani. 

Ha egy bútort elsőre nem is találsz az igazinak, nézd olyan szemmel, hogy mit lehet még kihozni belőleForrás: Shutterstock
  • Varrj, varrass

A lakástextíliákból sem kevés manapság a kínálat, de ha mégsem találod az igazán neked valót, vásárolj szövetet, és varrj vagy varrass belőlük dekorációt. Készülhet ilyen módon párnahuzat, függöny, ágytakaró, ülőpárna, babzsák vagy éppen terítő.

  • DIY projektek

Lényegében eddig is arról beszéltünk, hogy ne félj saját magad is alkotni. De nem feltétlenül csak átalakításban gondolkodhatsz, még akkor is, ha nincs sok tapasztalatod a barkácsolásban, kisebb projekteknek nyugodtan nekiállhatsz. Akár egy egyszerűbb polcnak vagy éppen egy lámpának. De már az is szuper, ha stencilezéssel dobod fel a falakat, vagy például saját címkéket készítesz a konyhában üvegekben tárolt élelmiszereknek, mondjuk transzferálással.

Ha nincs is sok tapasztalatod a barkácsolásban, kisebb projekteknek nyugodtan nekiállhatszForrás: Shutterstock
  • Saját emlékekből díszek

Az otthon a családról szól, így bátran használd a közös emlékeket is. Fényképekből készülhet akár fotófal, de a transzfertechnikát is bevetheted. Nem feltétlenül kell fotókban gondolkodnod, akár már egy kirándulás alkalmával gyűjtögetett termésekből, kavicsokból is kedves asztaldíszt készíthetsz. 

  • Kincskeresés 

Kincseket bárhol lehet találni. Kincseket, amelyek talán még nincsenek teljesen a saját ízlésedre szabva, de egyediek és esetleg jó áron meg tudod szerezni, és szívesen foglalkozol vele, hogy az otthonod dísze legyen. Lehet ez akár bútor vagy bármilyen lakberendezési tárgy, akár karácsonyfadísz. Ha kifejezetten szereted a kincskeresést, akkor a bolhapiacok neked valók. Járj mindig nyitott szemmel.