A napi rendszeres kávéfogyasztás jótékony hatással lehet a szervezetünkre

májrák kávéfogyasztás jótékony hatás egészség szervezet kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan javasolják az egészségtudatos életet élők számára, hogy reggel kávé helyett inkább teázzanak, vagy egyáltalán ne serkentsék magukat semmivel. Nos, a következőkben igen érdekes összefüggésekre fogjuk felhívni a figyelmet, amelyekben a kávé nem mint az ördög fekete itala szerepel.

A kávé több mint 1000 kémiai vegyületet tartalmaz – melyek között találunk antioxidánsokat és gyulladáscsökkentőket is. Napi 2–5 csésze kávé fogyasztása jótékonyan hathat az egészségünkre, sőt, csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú diabétesz, a májbetegségek, a Parkinson-kór és a depresszió kialakulásának kockázatát is.

A kávéfogyasztás alapszabályai

A kávé az egyik legelterjedtebb drog, amit világszerte fogyasztanak az emberek, sőt függnek tőle. Nem kell azonban megijedned, semmiféle tartós károsodást nem okoz a szervezetben, sőt. Persze csak akkor, ha megfelelő keretek között és egészségi állapot mellett hódolsz a nemes szenvedélynek. Olvasd tovább!

Természetesen a túl sok kávénak lehetnek kellemetlen tünetei: álmatlanság, szorongás, remegés és heves szívdobogás. Tehát meg kell találni a saját szervezeted számára megfelelő mennyiséget, valamint törekedni kell a minőségi kávé fogyasztására.

A kávét meghálálja a szervezetünk, hiszen több tanulmány is állítja, hogy

  • a koffein növelheti az agy egészségét és funkcionalitását, méghozzá az idegsejtek működésének serkentésével,
  • az intenzív kávéfogyasztás – ami legalább napi 4 csészét jelent – egyharmadára csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét,
  • férfiak esetén naponta minimum egy csésze kávé a rá következő tíz év során 40−60 százalékkal csökkentheti a Parkinson-kór kialakulását. A nők esetében azonban – vélhetően az ösztrogén hormon miatt – nem tapasztaltak hasonló pozitív hatást,
Az intenzív kávéfogyasztás egyharmadára csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét Forrás: Shutterstock
  • a rendszeres kávéfogyasztás jelentősen csökkentheti a májzsugorodás és az ebből kialakuló májrák kockázatát, főlek az alkoholizmus miatti májbetegségek esetén,
  • a megfelelő D-vitamin- és kalciumszint mellett napi 2-3 csésze kávé csökkentheti a csontritkulást és az ezzel járó csonttörések esélyét, főként idős korban.

Természetesen ezek a tanulmányok nem alkalmasak arra, hogy a kávét megelőző szerként fogyaszd. Mielőtt belefognál az eddiginél nagyobb napi mennyiségű kávé fogyasztásába, ajánlott orvoshoz fordulnod, és kikérned a véleményét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.