Már gyerekként is túlsúlyos volt, fiatal felnőttként pedig már 135 kiló volt a mexikói származású Vanessa Flores, aki 26 évesen döbbent rá, hogy egyáltalán nem szereti önmagát, és ezen változtatni akart. Ismerd meg Vanessa életmódváltásának történetét!

"Egy hagyományos mexikói családban nőttem fel, a rizs, a bab, a tortilla mindennapos étel volt, mellette viszont sok feldolgozott élelmiszert is ettem, köztük persze gyorséttermi fogásokat, csipszeket, fánkokat. Sajnos hamar túlsúlyos lettem. Ahogy idősödtem, természetesen ez egyre jobban zavart. Fiatal felnőttként már 135 kiló voltam. Sokféle diétát kipróbáltam, de végül mindig visszajöttek rám a leadott kilók.

Nagyon hosszú ideig küzdöttem ezzel a felesleggel, és közben persze önmagammal is. 26 évesen rájöttem, hogy el kell kezdenem szeretni önmagamat, hogy aztán mások szeretetét is el tudjam fogadni. 2013-ban, egészen pontosan újévkor megfogadtam, hogy életmódot váltok. Kipróbáltam a vegán étrendet, rengeteget olvastam róla, és egyre mélyebbre ástam magam a témában. Soha nem gondoltam, hogy a testünkbe bevitt élelmiszerek milyen hatással lehetnek ránk, és a legérdekesebb, hogy nemcsak a testi egészségünkre, de a mentális egészségünkre is hatással vannak. Én legalábbis ezt tapasztaltam a vegán étrend kapcsán.

Vanessa Lee FloresForrás: Instagram/vanessaleeflores

A vegánságom első hat hónapjában 27 kilót fogytam. Ezt csakis a táplálkozással értem el, edzőterembe ugyanis még mindig nem mertem bemenni, mert szégyelltem a súlyomat. Amikor úgy éreztem, kicsit unalmassá vált már számomra a vegán étrend, elkezdtem sovány húsokat és tojást is enni, de továbbra is magamnak főztem, és kerültem a feldolgozott élelmiszereket.

A szénhidrátok bevitelére is nagyon odafigyeltem, és később összehangoltam az edzéseimmel is. Egy négynapos ciklust követtem: 

  • 1. nap: 25 gramm szénhidrát, pihenőnap
  • 2. nap: 50 gramm szénhidrát, kardio nap
  • 3. nap: 75 gramm szénhidrát, súlyemelés
  • 4. nap: 100 gramm szénhidrát, súlyemelés

Habár a fodrászszalonban egész nap talpon vagyok, ez a fajta mozgás össze sem hasonlítható azzal, amikor lemegyek a konditerembe. Ma már otthonosan mozgok itt, sőt, új barátokat is szereztem. A testmozgás szinte már rutinná vált, és nemcsak az edzőteremben mozgok, hétvégén is szívesen szervezek szabadtéri programokat, lovaglást, kerékpározást, túrázást.

2013 óta 61 kilót fogytam, de ez még nem az út vége, habár a mostani súlyommal, a mostani energiáimmal is nagyon-nagyon boldog vagyok. 2019-ben további 9 kilót szeretnék leadni. Utólag egyébként azt kell mondanom, hogy rossz okból vágtam bele a fogyókúrába. Valójában csinosabb szerettem volna lenni, és persze szerettem volna egy párkapcsolatot. De azóta rájöttem, hogy a fogyás sokkal többet jelent. Nemcsak nagyobb önbizalmat kaptam, de egészségesebb vagyok, mint valaha. 31 éves lettem, de 21-nek érzem magam. Most úgy érzem, bármire képes vagyok – egy kapcsolatban, vagy éppen egyedül."

"Nemcsak nagyobb önbizalmat kaptam, de egészségesebb vagyok, mint valaha."Forrás: Instagram/vanessaleeflores