„Azzal, hogy elmúltál 18, még nem lettél felnőtt." Ezt mind hallottuk már, de gondolnád, hogy az emberek többsége harmincon túl sem tekinthető teljes értékű felnőttnek? Bizony számtalan gyermeki vonással rendelkező, az önálló életvitelre képtelen, munkájában és magánéletében szétszórt, felelősséget nem vállaló ember szaladgál az utcán.

Tudástár szülőknek: ezeket kell megtanítanod a gyermekednek
A szülőkre rendkívül nagy teher nehezedik, mivel gyermekük veleszületett temperamentumához igazodva kell tanácsokkal, tudással és felismerésekkel ellátniuk, hogy később megfelelő érzelmi, értelmi és gyakorlati tudással felvértezve nézhessenek szembe a nagyvilággal. Elengedhetetlen azonban, hogy gyermekeikkel szembeni elvárásiakat a csemeték életkorához igazítsák. Ebben segítünk most.

A kötelességeid ismerete és betartása mellett sok dolog van még, ami igazán felnőtté tesz. Ezek egy része otthonról hozott szokás, minta, de a felismerés után tanulhatóak is. 

Tulajdonságok, amelyektől valóban felnőtt leszel 

1. Szelektálásmentes felelősségvállalás 

A felelősség elismerése, a hibák elismerése, az őszinte bocsánatkérés elengedhetetlen ahhoz, hogy felnőttnek hívhasd magad. Ezek pedig nem szabad, hogy a pillanatnyi állapotodtól függjenek, az élet minden területén és minden időben érvényesnek kell lenniük. Sok szempontból ez a legélesebb különbség gyerek és felnőtt közt.

A felelősség elismerése, a hibák elismerése, az őszinte bocsánatkérés elengedhetetlenForrás: Shutterstock

2. Szituációnak megfelelő konfliktuskezelési stratégia megválasztása 

Nem kell megijedni, nem olyan bonyolult ez, mint elsőre tűnik. A konfliktuskezelési technikák öt típusát különböztetjük meg – versengő, elkerülő, alkalmazkodó, problémamegoldó, kompromisszumkereső –, egyénre lebontva mindenkire jellemző egy vagy kettő, ezeket használja a leggyakrabban. Ám érdemes minddel tisztában lenni, használni és felismerni, hogy képes légy megtalálni az önérvényesítés és együttműködés skáláján a helyzettől függő célt. 

Az aktuálisan fellépő ellentétek „nyertes-nyertes" megoldására való törekvés és képesség sokat segíthet a szociális kapcsolatok helyes mederben tartásában. Egy gyerek nem képes felmérni „ellenfelét", sem hozzá alkalmazkodva lefolytatni egy vitát – egy felnőtt azonban igen. 

3. Hatékony problémamegoldó készség 

Nem kell mindent tudni, csak azt, hogy bizonyos dolgok megoldásához, elintézéséhez hol kaphatsz segítséget, felvilágosítást. Ez lehet egy lakáseladással kapcsolatos kérdés, vagy egy polc összeszerelése is. A lényeg, ne arra számíts, hogy majd más megoldja helyetted a felmerülő helyzetet.

Fontos, hogy hatékonyan oldd meg a felmerülő problémákat, például egy polc összeszerelésétForrás: Shutterstock

4. Alapszintű szervezői képesség 

A mindennapjaidat, teendőidet, vágyaidat összehangolni nem kis feladat. Nem is várható el, hogy mindenki rendezvényszervezői precizitással legyen képes irányítani az életét. Ám életed alapvető szervezésére készen kell hogy állj, ha felnőttként tekintesz magadra. 

5. Pénzügyi megfontoltság 

A fizetésed már nem zseb- vagy tanulópénz. Tisztában kell lenned az aktuális értékével, tudnod kell priorizálni a kiadásaidat. Ez nem jelenti azt természetesen, hogy időnként nem fér bele valami teljesen értelmetlen vásárlás, de felnőttként fel kell mérned, hogy mi fér bele a keretedbe, tudnod kell felelősségteljes döntést hozni egy hitellel, nyaralással, programmal kapcsolatban.