Életbe lépett Amerika legszigorúbb abortusztörvénye

Forrás: Shutterstock -
törvény Amerika abortusz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai Mississippi állam republikánus kormányzója, Phil Bryant csütörtökön aláírta az abortusz szigorításáról szóló törvényt. Ezzel az Egyesült Államok egyik legszigorúbb abortusztörvénye lépett életbe.

A törvény értelmében

tilos és büntetendő mesterséges terhességmegszakítást végezni a magzat első szívdobbanásának ideje után,

amelyet általában a terhesség hatodik hetében regisztrálnak. A törvényt ezért is nevezték el Mississippiben "szívdobbanástörvénynek".

Attól az orvostól, aki a magzat első szívdobbanása után is abortuszt hajt végre, bevonják a működési engedélyét.

A törvény ugyanakkor lehetővé teszi a terhesség hatodik hete utáni abortuszt abban az esetben, ha az anya élete vagy életfunkcióinak egy része veszélyben van.
A mississippi törvényhozás mindkét háza

elutasította azokat a kezdeményezéseket, amelyek az abortusz engedélyezését szorgalmazták nemi erőszak vagy vérfertőzés után

bekövetkezett terhességek esetében.

Életbe lépett Amerika legszigorúbb abortusztörvénye Forrás: Shutterstock

Mississippi egyike azon amerikai tagállamoknak, ahol komolyan fontolóra vették az abortusz szigorítását. Hasonló törvényt írt alá Kentucky kormányzója, a szintén republikánus Matt Bevin március 14-én. Életbe léptetését azonban – miután egy civil szervezet azonnal megtámadta – egy szövetségi bíró átmeneti időre felfüggesztette. Hasonló szigorításokra készülnek Georgia és Tennessee államokban – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.