Válogatás nélkül tegyél be mindent a mosogatógépbe, dobj bele egy kapszulát, indítsd el valamilyen programon és kész is vagy. Valóban így működne a mosogatás környezetbarát, valamint kéz- és időkímélő verziója? Nos, nem éppen. Mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit elkövethetsz.

1. Elöblíted az edényeket 

Ez bizony az egyik legnagyobb tévhit a mosogatógépek használatát illetően. Feleslegesen használod erre a vizet – amivel egyébiránt a gép sokkal gazdaságosabban bánik –, ráadásul az ezzel töltött idődet is kidobod az ablakon. A mosogatógép hatékonyságát nem befolyásolja, hogy elöblített edények, tányérok, poharak kerülnek-e bele.

Az egyik legnagyobb tévhit a mosogatógépek használatát illetően, hogy az edényeket el kell öblíteniForrás: Shutterstock

2. Nem használsz öblítőt

Öblítő leginkább a mosógépek esetén jelenik meg a fejünkben, pedig a mosogatás gépi verziójánál is igen hasznos tud lenni – természetesen csak a speciálisan ebbe való folyadék. A mosogatógép öblítője foltmentes edényeket biztosít.

Forrás: Shutterstock
Mosogatógép-tisztítás lépésről lépésre

A mosogatógépre egyfajta áhítattal tekintünk, csak betesszük az ebéd/vacsora utáni káoszt, majd kis idő múlva szinte ránk szakad a tisztaság émelyítő csodája. Igen ám, de nem szabad elfelejteni, hogy ezt a csodagépet is illik rendszeresen és megfelelően tisztítani, ha továbbra is élvezni akarjuk ezt az időt, energiát spóroló és manikűrt kímélő háztartási gépet. Olvasd tovább!

3. Félig telve indítod el a mosogatógépet

Lehetséges, hogy az aktuális vacsora nem hozott annyi koszos edényt, amennyivel megtelne a gép, de inkább várd meg a reggeli végét a beindításával. Így igazi zölddé válhatsz, hiszen vizet és áramot spórolsz, valamint nem engedsz felesleges mennyiségű mosogatószert a csatornába.

4. A konyhai késeket is így mosogatod

Természetesen adná magát, hogy ezeket is a mosogatógépre bízd, de hihetetlenül balesetveszélyes, főleg, ha éllel felfelé teszed be őket. Sőt, az élességükből is veszíthetnek, így ezek esetén inkább maradj a hagyományos, szivacsos megoldásnál.

A konyhai késeket mosogatógépben mosni balesetveszélyes, főleg, ha éllel felfelé teszed be őketForrás: Shutterstock

5. Mindent ugyanazon a programon mosogatsz

A mosogatógépek több programmal vannak ellátva, használatuk pedig nem egyfajta úri hóbort. A törékeny vagy műanyag edények, poharak esetén az alacsonyabb hőfokú, gyengédebb programot érdemes választanod, míg a nagyobb teljesítmény és hosszabb áztatás a szennyezettebb kerámiák és edények kiváltsága.