A stúdióapartman egy kis, egy légterű, gyakran galériás egyszobás lakást jelöl. No de mi köze egy ilyen, lényegében inkább a loft és a stúdiólakás közt ingadozó otthonnak egy olasz palotához? A válasz egy csodás belsőépítészeti megoldásban rejlik, melyet most feltárunk előtted!

Adott egy kissé lepusztult történelmi palotaépület Brescia városában, melyet lakásokra tagoltak. Az egyik ilyet vette szárnyai alá az olasz építész és bútortervező Alessandro Preda, aki egy jól felszerelt, de minimalista menedéket alakított ki belőle.

Alessandro Preda bútortervező egy történelmi olasz palotában alakított ki egy modern stúdióapartmantForrás: alepreda.com

Preda három kihívással találta szembe magát: a természetes fény kihasználásnak maximalizálása, az áram és a vízvezetékek beépítése.

A meglévő falakat – melyek tégla és kő keverékéből állnak – egy univerzális glettanyaggal fedte be, ezzel pedig kényelmes teret biztosított a villany- és vízvezetékeknek. Emellett térelválasztó falakat is beépített, de ezeket a lakás szintje alatt tartotta, hogy biztosítsa a természetes fény áramlását. Az eredeti fagerendás mennyezetet megtartotta ugyan, de a nappali rész felett világosszürkére festette, így hozva létre az elvárt kortárs hangulatot.

A lakás méretéhez illeszkedve, a belső tereket keskeny és szellős bútorokkal tervezte meg – mint az egyedi étkezőasztal és dohányzóasztal. A fürdőszobában egy helyi kisvállalkozó által készített tükör és tölgyszekrény is helyet kapott. A tiszta vonalak és az egyszerűség adja a stúdiólakás varázsát.

Preda a modern építészeti elemeket egy történelmi burkolatba helyezte, méghozzá úgy, hogy végig megőrizte a tér integritását.

Kattints a képre, és nézd meg a végeredményt:

Forrás: alepreda.com