A koronavírus-járvány megfékezésének egyik legfontosabb eszköze, hogy minimalizáljuk a kontaktusok számát, a másik pedig a személyes higiénia. Ehhez pedig a piszkos ruhák fokozott elővigyázatossággal történő mosása is szükséges.

A mosásra is oda kell figyelniForrás: Shutterstock

Természetesen azokban a háztartásokban kell a legszigorúbbnak lenniük, ahol hatósági karantént rendeltek el valamilyen okból, de az biztosan nem fog ártani másoknak sem, ha jobban odafigyelünk a higiéniára a megszokottnál. A felületek és a kéz fertőtlenítése mellett a viselt ruhadarabokat is kellő odafigyeléssel kell tisztítani.

Az első, és legfontosabb, hogy a szennyest semmiképp ne rázogassuk, mielőtt a mosógépbe tennénk. A második, hogy a gép beindítása után minden esetben pontosan ugyanolyan alapossággal – vagyis legalább 20 másodpercig, a tenyeret, kézfejet, ujjak közötti részt és a hüvelykujjat, valamint az ujjbegyeket is – mossunk kezet, mintha a lakáson kívül jártunk volna. A gép lejártakor, teregetés után győződjünk meg arról, nem hagytunk-e nedves ruhadarabot a mosógépben, a nedves környezet ugyanis minden kórokozó terjedését segíti.

A törölközőket, fehérneműket és háztartási vásznakat – mint konyharuha – érdemes legalább 60 fokon mosni, 40 fokon pedig használhatunk fehérítős, esetleg klórtartalmú mosószerhez adagolható oldatot, hogy megakadályozzuk a baktériumok és vírusok terjedését – írja a Mirror.