Rendkívüli termékteszt: a húsvéti sonkák biztonságosak - Videó

Forrás: Shutterstock -
vizsgálat húsvét sonka Nébih
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A húsvét közeledtével a slágernek számító sonkákat vették górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A vizsgált sonkák pedig élelmiszerbiztonsági szempontból maximálisan megfeleltek.

Összesen 19 előállító 22 terméke került a tesztbe, melyek között 21 magyar és 1 szlovák gyártású termék szerepelt. A fellelhető széles kínálatból a sertéscombból készült, darabolt vagy kötözött, füstölt, nyers termékeket vizsgálták.- jegyzi a Nébih.

A Nébih szakemberei fokozottan figyeltek a sonkák élelmiszerbiztonsági vizsgálatára: mikrobiológiai, toxikológiai és parazitológiai paramétereket egyaránt mértek. Az eredmény pedig megnyugtató, hiszen minden vizsgált sonka maximálisan megfelelt az előírásoknak.

A sonkák minőségi megfelelése volt a másik fontos szempont. Megmérték a sonkák víz-, nitrit-, nitrát-, nátrium-klorid tartalmát és vízaktivitását. A sótartalom vizsgálata alapján négy termék esetében kicsivel magasabb volt, mint a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti meghatározott maximum érték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.