A húsvét közeledtével a slágernek számító sonkákat vették górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A vizsgált sonkák pedig élelmiszerbiztonsági szempontból maximálisan megfeleltek.

Összesen 19 előállító 22 terméke került a tesztbe, melyek között 21 magyar és 1 szlovák gyártású termék szerepelt. A fellelhető széles kínálatból a sertéscombból készült, darabolt vagy kötözött, füstölt, nyers termékeket vizsgálták.- jegyzi a Nébih.

A Nébih szakemberei fokozottan figyeltek a sonkák élelmiszerbiztonsági vizsgálatára: mikrobiológiai, toxikológiai és parazitológiai paramétereket egyaránt mértek. Az eredmény pedig megnyugtató, hiszen minden vizsgált sonka maximálisan megfelelt az előírásoknak.

A sonkák minőségi megfelelése volt a másik fontos szempont. Megmérték a sonkák víz-, nitrit-, nitrát-, nátrium-klorid tartalmát és vízaktivitását. A sótartalom vizsgálata alapján négy termék esetében kicsivel magasabb volt, mint a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti meghatározott maximum érték.