Enyhítsd a jetlag kellemetlen tüneteit

Forrás: Shutterstock -
repülőút időeltolódás időzóna tippek utazás magazin jetlag utazási tippek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány hónapig szinte az egész világon szünetelt a légi forgalom, ám mostanra úgy tűnik egyre több ország nyitja meg ismét a reptereit. Ez nem csak azt jelenti, hogy aki elég bátor, az újra repülőre ülhet, de bizony azt is, hogy ha elég messzire utazik, akkor a jetlag tüneteivel is ismét számolnia kell.

A jetlag voltaképpen az időeltolódás miatt kialakult tünetegyüttes, amelynek oka, hogy

a szervezet belső órája az időzónákon való gyors átrepülés következtében megzavarodik.

Ilyenkor álmosság és egyéb alvászavarok, fejfájás, dekoncentráció, emésztési gondok, ingerlékenység léphet fel. A belső óránkat a nappalok és az éjszakák szabályos váltakozása vezérli, ám ha az úti célunk időzónájában akkor van nappal, amikor otthon éjszaka, akkor

az agysejtekben a melatonintermelés felborul,

amely az ártalmatlan, de kellemetlen tüneteken túl, akár letargia vagy depresszió kialakulásához is vezethet.

A jetlag az időeltolódás miatt kialakult tünetegyüttes, amelynek oka, hogy a szervezet belső órája az időzónákon való gyors átrepülés következtében megzavarodik Forrás: Shutterstock

Mit tehetünk a jetlag ellen?

Néhány tipp és trükk – ha nem is szünteti meg teljesen a jetlaget – segíthet mind a tünetek enyhítésében, mind pedig az új időzónára való átállásban.

  • Helyes étkezés

Az időzónák átlépése miatti csökkent melatoninszintet ellensúlyozhatjuk, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyek triptofánban gazdagok. Ezek az aminosavak elősegítik a melatonintermelést valamint megemelik a szerotoninszintet, amely ugyancsak segít az elalvásban. Ha tehetjük, akkor a repülőút során együnk olyan ételeket, amelyek baromfihúst, karfiolt, brokkolit, tejtermékeket, tojást, szóját vagy banánt tartalmaznak.

  • Mozgás

Az utazás előtti napokban mozogjunk rendszeresen, a mozgás ugyanis szintén emeli a vér szerotonin szintjét, így könnyebben tudunk majd aludni. A mozgásról az út során se feledkezzünk meg, néhány óránként álljunk fel az ülésből és sétáljunk valamennyit.

Az utazás előtti napokban mozogjunk rendszeresen, a mozgás emeli a vér szerotonin szintjét, így könnyebben tudunk majd aludni Forrás: Shutterstock
  • Apró trükk

Az óránkat már a repülőgépen állítsuk át az új időre, így a tudatunkat és a tudatalattinkat is trenírozni tudjuk kicsit. A repülőn úgy sem fontos, hogy mennyi az idő, viszont ha ránézünk az óránkra, akkor már a célállomásnak megfelelő időt fogjuk látni, amely nagyban segítheti az átállást.

  • Járatválasztás

Ha lehet, igyekezzünk olyan járatot választani, amely délelőtt érkezik, mert ez garantálja, hogy estére már biztosan elfáradjunk annyira, hogy könnyedén elaludjunk, így a következő napot már kipihenten kezdhetjük.

  • Frissítő zuhany, éltető napfény

Ha nagyon fáradtak vagyunk érkezéskor, akkor vegyünk egy frissítő zuhanyt, hiszen ez már önmagában is jól esik egy hosszú utat követően, ráadásul kissé fel is ébreszt. Utána pedig sétáljunk egy nagyot a napfényben, mivel ez kifejezetten segít, hogy a melatoninszint mihamarabb stabilizálódjon.

A fenti tippeket betartva nem állítjuk, hogy köddé válik a jetlag minden búja és baja, de biztosan támogat abban, hogy hamarabb átvészeljük vagy lerövidítsük azt a bizonyos kellemetlen első időszakot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.