Ki ne szeretne hófehér, csillogó mosolyt, olyat, amilyen a filmsztároknak is van? Sajnos természetes folyamat, hogy a fogak idővel besárgulnak. Ennek lehetnek genetikai okai is, de sokszor a dohányzás, bizonyos ételek (kávé, bor, cukor), a lepedékek és a fogkő okozza. Ma már azonban számtalan módszerrel javíthatunk fogunk színén otthon vagy akár profi kezekben.

A fogorvosi rendelőkben és otthon is kétféle anyaggal történhet a fogfehérítés: hidrogén- vagy karbamid-peroxiddal. A peroxid a fogban vízre és oxigénre bomlik, ez utóbbi pedig elpusztítja a szennyeződéseket, így visszakapjuk fogunk eredeti fehérségét. Nézzük, milyen megoldásokat alkalmazhatunk!

Gyakran egy egyszerű fogkőleszedés is sokat javíthat a fogaink színén. A fogköveknek ugyanis sok esetben sárgás, barnás színük van, így néha csupán ennek "köszönhető" a sötétebb árnyalat, és elég egy sima tisztítás a fogorvosnál, és máris jóval fehérebb fogakat kaphatunk.

FogkőtelenítésForrás: Shutterstock

Az Egyesült Államokban az egyik legnépszerűbb módszer a fogfehérítő matrica. Lényege, hogy egy rugalmas műanyag fóliát hidrogén-peroxiddal vonnak be, de ennek csupán csak 6 százalékos a koncentrációja. A matricákat minden nap fel kell ragasztani 30-60 percre (maxiumum egy óra), egy héten keresztül.

Drogériákban is beszerezhető a fogfehérítő toll, amivel egyszerűen csak át kell festeni a fogunkat, majd lemosni, mindezt napi kétszer egy héten keresztül. Ugyanúgy hidrogén- vagy karbamid-peroxid a hatóanyag. Hátránya, hogy a hátsó fogakhoz igen nehéz hozzáférni vele, illetve, hogy ez esetben sincs túl sok hatóanyag a termékben.

Fogfehérítő tollForrás: Shutterstock

Fogászatban is készítethetünk saját fogsorunkra szabott sínt, ehhez kapunk fehérítő folyadékot a fogorvostól. De vásárolhatunk is kész csomagot, amiben olyan sín található, ami felveszi a fogaink formáját. Ebbe kell belehelyezni a fogfehérítő anyagot, és feltenni éjszakára.

Nagy népszerűségnek örvend az otthoni LED-lámpás fogfehérítés. A LED fény segít rá a fehérítés folyamatára, ami kíméletes megoldás. Egy szetthez jár egy sín, egy kis LED-lámpa, és a folyadék. A szerkentyűt 30-40 percre kell feltenni, ezután csak ki kell öblíteni a szánkat, 10-20 napig lehet alkalmazni. Kényelmes, mert használható akár takarítás vagy munka közben is.

Otthoni LED-lámpás fogfehérítésForrás: Shutterstock

A fogrovosnál történő LED-es fogfehérítést tartják a legeredményesebb módszernek. Itt a hatóanyag mennyiségét nem kell túl magasra emelni, mivel profi eszközökkel el lehet érni a maximális hatékonyságot. Az úgynevezett LED-tömb jóval erősebb fényt sugároz, mint az otthoni LED-lámpa, ezért lesz az eredmény is látványosabb. Ráadásul ez a fény az UV és infra sugárzással ellentétben nem káros.
Történhet lézerrel is a megvilágítás, ez azért lehet hatásosabb, mert fogak mélyebb rétegeibe hatol. A módszert érzékenyebb fogakra ajánlják, mert extrán kíméletes.