Ragyogó fehér fogsor? Íme néhány megoldás, amivel elérheted

Forrás: Shutterstock -
mosoly fogfehérítés fog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki ne szeretne hófehér, csillogó mosolyt, olyat, amilyen a filmsztároknak is van? Sajnos természetes folyamat, hogy a fogak idővel besárgulnak. Ennek lehetnek genetikai okai is, de sokszor a dohányzás, bizonyos ételek (kávé, bor, cukor), a lepedékek és a fogkő okozza. Ma már azonban számtalan módszerrel javíthatunk fogunk színén otthon vagy akár profi kezekben.

A fogorvosi rendelőkben és otthon is kétféle anyaggal történhet a fogfehérítés: hidrogén- vagy karbamid-peroxiddal. A peroxid a fogban vízre és oxigénre bomlik, ez utóbbi pedig elpusztítja a szennyeződéseket, így visszakapjuk fogunk eredeti fehérségét. Nézzük, milyen megoldásokat alkalmazhatunk!

Gyakran egy egyszerű fogkőleszedés is sokat javíthat a fogaink színén. A fogköveknek ugyanis sok esetben sárgás, barnás színük van, így néha csupán ennek "köszönhető" a sötétebb árnyalat, és elég egy sima tisztítás a fogorvosnál, és máris jóval fehérebb fogakat kaphatunk.

Fogkőtelenítés Forrás: Shutterstock

Az Egyesült Államokban az egyik legnépszerűbb módszer a fogfehérítő matrica. Lényege, hogy egy rugalmas műanyag fóliát hidrogén-peroxiddal vonnak be, de ennek csupán csak 6 százalékos a koncentrációja. A matricákat minden nap fel kell ragasztani 30-60 percre (maxiumum egy óra), egy héten keresztül.

Drogériákban is beszerezhető a fogfehérítő toll, amivel egyszerűen csak át kell festeni a fogunkat, majd lemosni, mindezt napi kétszer egy héten keresztül. Ugyanúgy hidrogén- vagy karbamid-peroxid a hatóanyag. Hátránya, hogy a hátsó fogakhoz igen nehéz hozzáférni vele, illetve, hogy ez esetben sincs túl sok hatóanyag a termékben.

Fogfehérítő toll Forrás: Shutterstock

Fogászatban is készítethetünk saját fogsorunkra szabott sínt, ehhez kapunk fehérítő folyadékot a fogorvostól. De vásárolhatunk is kész csomagot, amiben olyan sín található, ami felveszi a fogaink formáját. Ebbe kell belehelyezni a fogfehérítő anyagot, és feltenni éjszakára.

Nagy népszerűségnek örvend az otthoni LED-lámpás fogfehérítés. A LED fény segít rá a fehérítés folyamatára, ami kíméletes megoldás. Egy szetthez jár egy sín, egy kis LED-lámpa, és a folyadék. A szerkentyűt 30-40 percre kell feltenni, ezután csak ki kell öblíteni a szánkat, 10-20 napig lehet alkalmazni. Kényelmes, mert használható akár takarítás vagy munka közben is.

Otthoni LED-lámpás fogfehérítés Forrás: Shutterstock

A fogrovosnál történő LED-es fogfehérítést tartják a legeredményesebb módszernek. Itt a hatóanyag mennyiségét nem kell túl magasra emelni, mivel profi eszközökkel el lehet érni a maximális hatékonyságot. Az úgynevezett LED-tömb jóval erősebb fényt sugároz, mint az otthoni LED-lámpa, ezért lesz az eredmény is látványosabb. Ráadásul ez a fény az UV és infra sugárzással ellentétben nem káros.
Történhet lézerrel is a megvilágítás, ez azért lehet hatásosabb, mert fogak mélyebb rétegeibe hatol. A módszert érzékenyebb fogakra ajánlják, mert extrán kíméletes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.