Vannak olyan élelmiszerek, amik nagyobb mennyiségben, vagy helytelenül elkészítve mérgezőek lehetnek. Itt van néhány olyan étel, amivel jobb vigyázni!

1. Vörösbab

A nyers bab lektint tartalmaz, amely émelygést, hasmenést és hányást is okozhat. A vörösbabmérgezés elkerülése érdekében a babot csak alaposan megfőzve érdemes fogyasztani, a főzés felgyorsítása érdekében pedig érdemes főzés előtt több órára beáztatni. 

2.. Alma-, cseresznye- barack- és őszibarack mag

Bármelyik gyümölcs magjának túlzott fogyasztása mérgező hatású lehet. Ezek a magok amygdalinot tartalmaznak: emésztés során, különösen ha összerágva kerül a gyomorba, akkor amigdalin hidrogén-cianiddá alakul. A mérgező szint eléréséhez nagyjából 2 csészényi magvat kell megennie, ez alatt elfogyasztva pánikra semmi ok.

3. Paradicsom

Talán a legmeglepőbb, hogy a paradicsom is szerepel a toxikus ételek listáják. A növény részei solakint tartalmaznak, ami nagy mennyiségben fogyasztva gastrointestinalis tüneteket, hallucinációkat, bénulást és halált is okozhat. Soha ne fogyaszd el a paradicsom, burgonya, padlizsán leveleit és szárait.

Forrás: Shutterstock

 (Forrás: napmintnap)