Sok esetben az édesanya nem tud otthon maradni a gyermekével a kicsi 3 éves koráig, hiszen vissza kell mennie dolgozni. Másoknál a szülők veszik észre, hogy csemetéjüknek, bár még nem töltötte be a 3. életévét, egyre nagyobb az igénye arra, hogy minél több időt töltsön a vele egykorúakkal. Ilyenkor kerül a család látóterébe a bölcsőde.

3 éves kor fölött a legtöbb gyermek óvodába megy, ám mi van azokkal a kicsikkel, akik már hamarabb is közösségbe kerülnek? Ők lesznek a bölcsisek.
A bölcsőde egy intézmény, amely olyan babákat és kisgyerekeket fogad, akik még nem múltak el 3 évesek. A legtöbb bölcsinél a 1,5-2 év az alsó korhatár, de akadnak olyanok is, amelyek akár 1 év alatti gyerekeket is gondoznak. Arról, hogy a bölcsőde jó dolog-e, megoszlanak a vélemények, az pedig, hogy mikor érdemes elkezdeni – ha a szülők mellette teszik le a voksukat - nagyon család és főképp gyermekfüggő.


Beszoktatás a bölcsődébe  

A bölcsis élet első szakasza a beszoktatás, amely szinte minden intézménynél ugyan úgy zajlik. A bölcsis beszoktatás nagyban különbözik az óvodásokétól, de ez érthető is, hiszen a bölcsődések igényei – életkorukból fakadóan – egészen mások, mint a 3 éveseké.

A legtöbb bölcsinél a 1,5-2 év az alsó korhatárForrás: Shutterstock

 

Bizalom  

A bölcsi sajátossága, hogy a gyerekeket felosztják és bár egy csoportban két kisgyermeknevelő is jelen van, minden kicsi csak az egyik nevelőhöz fog igazán kötődni. Ez szintén az életkorukból fakadó igények miatt alakul így, hiszen a gyermek „saját" gondozója, voltaképpen az anya helyettesítője lesz. Ő fogja etetni, tisztába tenni, vigasztalni. Természetesen ennek ellenére a másik gondozóval is jó kapcsolatot fognak kialakítani, de ha öröm vagy bánat éri az apróságot, akkor elsősorban a saját nevelőjéhez fog fordulni, hiszen köztük lesz egy olyan bizalmi kötelék, amely miatt a kisgyermek bátran fordulhat bármivel hozzá. Egy kisgyermeknevelőhöz maximum 6 gyermek tartozhat, de ha van egészen apró bölcsis a csoportban, akkor kevesebb.

 

A beszoktatás menete  

A beszoktatás időtartama átlagosan 2 hét szokott lenni, egyszerre mindig csak egyetlen gyermek szokik be - tehát nagyjából kéthetente bővül a csoport létszáma, amíg el nem érik a maximális 12 főt- és a fokozatosság elvére épül. A két hét természetesen rövidebb is lehet, ha a gyermek nyitott az új helyzetre és ugyanígy tovább is tarthat, ha a kicsi nehezen szokja meg a bölcsődét. Lássuk, mi a beszoktatás általános rendje.

Az első néhány napban a szülő és a gyermek együtt érkeznek a bölcsődébe, általában a tízórait követő játék idején. Ezt a szakaszt szinte minden gyermek imádja, hiszen új a környezet, rengeteg az izgalmas játék, sok hasonló korú gyermek veszi őket körül és persze ott van anya vagy apa is, úgyhogy garantált a móka és a kacagás. A vendégeskedés először 1 órán át tart, majd felkúszhat akár 2-re is.
A második naptól kezdve a nevelők megkérhetik a szülőt, hogy próbálja kivonni magát a közös játékból és inkább csak „legyen jelen". Ekkor kezd el fokozatosan közelíteni a kijelölt gondozó a kisgyerekhez és lassan kiépíteni vele saját kapcsolatukat. Néha úgy döntenek a gondozók, hogy a 2. vagy 3. napon érkezzen korábban a kicsi, ilyenkor pedig megkínálják tízóraival is.


A beszoktatás második szakasza, amikor a szülő már nincs ott végig a játékidő alatt, hanem a nevelő kérésére kimegy a csoportszobából. Először csak rövid időre, majd egyre hosszabban van távol, végül az egész délelőttöt a váróban tölti. Ilyenkor általában reggel kell vinni a kicsit és egészen az ebédig marad. Ebben a szakaszban jönnek rá először a gyerekek, hogy valójában mi is történik, így akadnak olyan csemeték, akiknél ez az időszak nem teljesen zökkenőmentes.

A beszoktatás második szakaszában a szülő már nincs ott végig a játékidő alattForrás: Shutterstock

Az első hét végén általában már ebédre is marasztalják a gyermeket, majd jön a nagy vízválasztó, az alvás. Sok helyen először csak megmutatják a kicsinek az ágyát és hagyják, hogy szokja a gondolatot. Másnap már megkérhetik, hogy üljön is le rá, sőt akár bele is fekhet. Vannak gyerekek, akik azonnal kapnak is a lehetőségen és alszanak egy jót – hiszen a sok inger fárasztó -, mások csak kipróbálják, milyen is azt csinálni, mint a többiek. Ne feledjük, hogy a közösség ereje rájuk is hat és mivel azt látják, hogy mindenki szépen fekszik az ágyában, alváshoz készül, így ők is kedvet kaphatnak a szundikáláshoz. Első alkalommal, ha sikerül elaludnia a gyermeknek, szinte biztos, hogy nem fog annyit pihenni, mint otthon, ám ez az idő előrehaladtával változni fog.

A következő fázis voltaképpen már a beszoktatás vége. Az első ott töltött délutáni alvásokkor általában arra kérik a gondozók a szülőt, hogy már ébredéskor legyen ott. Másnap uzsonna után érkezzen és ha minden rendben van, tehát a gyermek jókedvű, kialakult a meghitt kapcsolat a gondozójával, szívesen részese a közös tevékenységeknek és a társaival is kiegyensúlyozottan viselkedik, akkor azt lehet mondani, hogy a beszoktatás sikerült.

Természetesen minden gyermek más, minden gyermeknek más okoz nehézséget, s bizony a beszoktatás is egy olyan folyamat, amelynek során akadhatnak apró zökkenők, ezeket azonban egy kis rákészüléssel és odafigyeléssel minimálisra csökkenthetjük.