kutatás genetika bélbaktériumok testsúly Christensenellaceae
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alapvetően a testsúlyt sok minden befolyásolja: az életmód, a táplálkozás, mozgás, a stressz jelenléte és nem utolsósorban a genetika is. Kutatók azonban most meglepő eredményre jutottak a testsúly és a genetikát illetően.

Úgy tűnik, hogy a fogyni vágyók végre választ kapnak arra a kérdésre, hogy miért nem sikerül nekik a különféle általuk kipróbált módszerekkel súlyt veszíteniük. A legújabb kutatásból az derült ki, hogy

a génjeink által meghatározott bélbaktériumon múlik, hogy mennyire vagyunk hajlamosak az elhízásra.

Már több korábbi kutatás is talált összefüggést a genetikai és a súly között, ezeknek az eredményeknek a birtokában folytatták tovább a feltérképezést.

A bélbaktériumaink befolyásolhatják a testsúlyunkat Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A Cornell Egyetem és a londoni King's College munkatársainak végezték a kutatást - írja a Medical News Today.

A kutatásban 416 brit ikerpár adatait vizsgálták, azon belül az általuk adott 1000 székletmintában található mikrobák génszekvenciáit térképezték fel. Az ikerpárok közül 171 egypetéjű és 245 kétpetéjű volt. Ez azért fontos információ, mert az egypetéjű ikrek genetikai állománya megegyezik, míg a kétpetéjűek génjei csak 50 százalékában azonosak. Az ikrek székletmintáinak analizálásából kiderült, hogy az egypetéjű ikrek bélflórája nagyon hasonló, míg a kétpetéjűeké eltérő. Ebből a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a gének befolyásolják azt, hogy az embernek milyen bélbaktériumai vannak.

A legmeghökkentőbb eredmény pedig az volt, Christensenellaceae nevű baktériumtípus jelenlétét befolyásolja leginkább a genetika. Akiknél az ebbe a csoportba tartozó Christensenellaceae minuta nevű baktériumtörzs jelen volt a szervezetében, azoknak általában kisebb volt a testsúlyuk.

A kutatók egerek beleibe is belejutották ezt a baktériumot és azt figyelték meg, hogy azoknál az állatoknál, akiknél megtalálható volt a baktérium, kevésbé gyarapodott a testsúlyuk, mint azoknál, akik nem kaptak. Ez pedig azt jelenti,

Christensenellaceae minuta jelenléte a belekben összefüggésbe hozható a testsúlygyarapodással és az elhízással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.