Segítség! Kamaszodik a gyerekem! - interjú Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológussal

Forrás: Shutterstock -
pszichológus szülő család kamaszkor segítség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kamaszkor és annak sajátosságai sokszor okoznak fejtörést a szülőknek. Ahhoz, hogy segíteni tudjunk ebben a korban is a gyerekünknek, fontos néhány alapszabályt megtanulnunk, Erről beszélgettünk Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológussal.

Mit jelent, ha kamaszodik a gyerek?

A kamaszkor egy életkori állapot, egy váltás, átmenet a gyermek és felnőtt kor között. Előtte a szülő játszik központi szerepet a gyerek életében, ebben az életkorban, korszakban pedig már a kortársak válnak fontossá. Kb. 11 éves kor körül kezdődik manapság a kamaszkor. Ilyenkor indul el az önállósodásra való törekvés. Kialakulnak kis csoportok, elindulnak a fantáziálások, hogy mi lesz akkor, ha majd egyedül mehet iskolába, buliba stb. Ebben az életszakaszban megfigyelhetjük, hogy a gyerek sokszor vonul el, kialakul a privát tere, magára csukja az ajtót, valamint a szexualitás is elkezdi foglalkoztatni.
Fontos, hogy ebben az életszakaszban akkor kell beszélgetni a gyerekkel, ha ő akarja. Amikor beszélgetést kezdeményez, azonnal figyeljünk rá, mert nem tudni, hogy akár egy óra múlva ez nem változik-e meg.
A kamaszkorra, a hormonok változására, a hangulatingadozásokra nem az adott időszakban kell megoldást keresni, hanem a gyerek születésétől kezdve kell egy olyan kapcsolatot kialakítani vele, ami a bizalomról és a tabuk nélküli kommunikációról szól. Ha kiegyensúlyozott és biztonságos a kötődés szülő és gyerek között, akkor a kamaszkori hullámok nem lesznek vészesek.

Fontos, hogy ebben az életszakaszban akkor kell beszélgetni a gyerekkel, ha ő akarja Forrás: Shutterstock

Egyáltalán mikortól beszélhetünk kamaszkori lázadásról? Mik ezek? Mit tehetünk a lázadás mérséklésében?

Ebben az időszakban a gyerek feszegeti a határokat, a saját határait is. Már ilyenkor el kell kezdeni őt felkészíteni arra, amikor valóban egyedül közlekedhet, bulizhat, létezhet. El kell mondani neki, mit szabad és mit nem, mire hogyan érdemes vagy célszerű reagálni.
A mai generáció már sokkal több információ birtokában van, mint korábban. Nem az iskola vagy a barátok hibája, ha olyan kérdései vannak, amiről azt gondoljuk túl koraiak.
A szexuális nevelést például már egészen kicsi korban el kell kezdeni, persze az adott életkornak megfelelően. Ügyeljünk arra, hogy annyi információt mondjuk el a gyereknek az adott kérdés megválaszolásakor, amennyit az adott életkorban képes befogadni.
Fontos, hogy a szülő és a gyerek között nyílt és őszinte kommunikáció legyen. Ha stabil a bizalmi kapcsolat, nincsenek tabu témák a gyerek tudja, hogy a szülő nem ítélkezik. Még akkor sem, ha ellentétes felfogással indul el.

Meddig tart ez az időszak?

Hivatalosan 18 éves korig tart a kamaszkor, de mint minden, ez is kitolódott, hiszen nem rendhagyó manapság, hogy a huszonévesek még otthon élnek és tanulnak.

Mikor kell szakemberhez fordulni a gyerekkel?

A kamaszkori szélsőségek, hangulatváltozások normálisak. A baj ott kezdődik, ha a gyerek beleragad egy szélsőségbe, pl. rossz társaságba keveredik, deviáns módon kezd el viselkedni, romlanak a jegyei - ilyenkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, vannak olyan helyzetek ugyanis, amik túlnőnek a szülőkön. Fontos ilyen esetekben a családterápia, hiszen a gyerek viselkedésére a magyarázat a legtöbb esetben a családban keresendő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.