Valóban karácsonykor lesznek a legtöbben öngyilkosok? - Tévhit, amit ideje megcáfolni

Forrás: Shutterstock -
karácsony öngyilkos öngyilkosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan úgy tudják, hogy az ünnepi időszakban többen vetnek önkezükkel véget az életüknek, mint az év bármelyik másik részében. Vajon igaz ez az állítás? Valóban az év legvarázslatosabb hónapja a legszomorúbb is egyben? Nos, kutatások cáfolják ezt, leginkább arról van szó, hogy a szeretet ünnepe körüli öngyilkosságok talán még szívszorítóbbak. 

Míg egyeseknek az év legboldogabb időszakát jelenti a karácsonyi készülődés, addig másokat szomorúsággal tölti el már maga az ünnep gondolata is. Ilyenkor általában nem maga a karácsony jelenti a problémát, hanem azok a családi, egzisztenciális vagy egészséggel kapcsolatos krízisek, esetleg a zordabb időjárás miatt sokkal borúsabban látják a saját helyzetüket. Az angol szaknyelv ezt a jelenséget Christmas bluesnak nevezi.

Statisztikák cáfolnak egy elterjedt tévhitet

Talán innen terjedhetett el, hogy az öngyilkosságok legnagyobb része ebben az időszakban történik, de ezt a statisztika nem támasztja elá, sőt. A pennsylvaniai Annenberg Public Policy Center által készített felmérés az előbb felvázoltak ellenére éppen a decembert nevezték meg annak a hónapnak, amikor a legkevesebb öngyilkosság történik. Mi több, a tanulmány készítői ekkor arra kérték a sajtó és a média munkatársait, hogy ne táplálják tovább azt a téves feltételezést, ami szerint éppen ekkor növekszik meg azoknak a száma, akik önkezükkel véget vetnek az életüknek. Ha a magyarországi számokat nézzük, itthon sem számít kiemelkedőnek a karácsonyi időszak. Tehát a statisztikák azt mutatják, hogy ez egy makacs tévhit - nincs nagy kiugrás az öngyilkossági kísérletek és a befejezett öngyilkosságok számában sem ebben az időszakban.

Míg egyeseknek az év legboldogabb időszakát jelenti a karácsonyi készülődés, addig másokat szomorúsággal tölti el már maga az ünnep gondolata is Forrás: Shutterstock

Figyeljünk oda a magányosan élő szeretteinkre!

Mindezek ellenére mégsem szabad félvállról venni az első jeleket a valamilyen mentális betegséggel küzdő egyén környezetének. Az ünnepeket egyedül töltő, depresszióra és hangulatváltozásokra hajlamos emberekre különösen oda kell figyelni, ugyanis az öngyilkossági kísérletekben a reménytelenség érzése és az alacsony hangulati fekvés a legmeghatározóbb. Ez idén, mivel a koronavírus-járvány miatt sokan egyedül töltik az ünnepet, minden eddiginél fontosabb. Ha személysen nem is lehetünk egyedül élő szeretteinknél, mindenképpen ejtsük szerét annak, hogy telefonon, Messengeren stb. felvesszük vele a kapcsolatot.

Van, aki tényleg a karácsonyt választja

Hogy mennyire komolyan kell venni az öngyilkosságra utaló első jeleket, arra jó példa Domján Edit: a színésznő korábban maga jelentette ki, hogy 40 éves korára öngyilkos lesz. Tragikus ígéretét sajnos valóra is váltotta 1972 karácsonyán, éppen a negyvenedik születésnapján. A közkedvelt magyar énekesnő, Mary Zsuzsi is a szeretet ünnepén döntött úgy, hogy véget vet az életének: a hírességet a lakásán találták meg holtan.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.