Sokan úgy tudják, hogy az ünnepi időszakban többen vetnek önkezükkel véget az életüknek, mint az év bármelyik másik részében. Vajon igaz ez az állítás? Valóban az év legvarázslatosabb hónapja a legszomorúbb is egyben? Nos, kutatások cáfolják ezt, leginkább arról van szó, hogy a szeretet ünnepe körüli öngyilkosságok talán még szívszorítóbbak. 

Míg egyeseknek az év legboldogabb időszakát jelenti a karácsonyi készülődés, addig másokat szomorúsággal tölti el már maga az ünnep gondolata is. Ilyenkor általában nem maga a karácsony jelenti a problémát, hanem azok a családi, egzisztenciális vagy egészséggel kapcsolatos krízisek, esetleg a zordabb időjárás miatt sokkal borúsabban látják a saját helyzetüket. Az angol szaknyelv ezt a jelenséget Christmas bluesnak nevezi.

Statisztikák cáfolnak egy elterjedt tévhitet  

Talán innen terjedhetett el, hogy az öngyilkosságok legnagyobb része ebben az időszakban történik, de ezt a statisztika nem támasztja elá, sőt.  A pennsylvaniai Annenberg Public Policy Center által készített felmérés az előbb felvázoltak ellenére éppen a decembert nevezték meg annak a hónapnak, amikor a legkevesebb öngyilkosság történik. Mi több, a tanulmány készítői ekkor arra kérték a sajtó és a média munkatársait, hogy ne táplálják tovább azt a téves feltételezést, ami szerint éppen ekkor növekszik meg azoknak a száma, akik önkezükkel véget vetnek az életüknek. Ha a magyarországi számokat nézzük, itthon sem számít kiemelkedőnek a karácsonyi időszak. Tehát a statisztikák azt mutatják, hogy ez egy makacs tévhit - nincs nagy kiugrás az öngyilkossági kísérletek és a befejezett öngyilkosságok számában sem ebben az időszakban.

Míg egyeseknek az év legboldogabb időszakát jelenti a karácsonyi készülődés, addig másokat szomorúsággal tölti el már maga az ünnep gondolata isForrás: Shutterstock

Figyeljünk oda a magányosan élő szeretteinkre!   

Mindezek ellenére mégsem szabad félvállról venni az első jeleket a valamilyen mentális betegséggel küzdő egyén környezetének. Az ünnepeket egyedül töltő, depresszióra és hangulatváltozásokra hajlamos emberekre különösen oda kell figyelni, ugyanis az öngyilkossági kísérletekben a reménytelenség érzése és az alacsony hangulati fekvés a legmeghatározóbb. Ez idén, mivel a koronavírus-járvány miatt sokan egyedül töltik az ünnepet, minden eddiginél fontosabb. Ha személysen nem is lehetünk egyedül élő szeretteinknél, mindenképpen ejtsük szerét annak, hogy telefonon, Messengeren stb. felvesszük vele a kapcsolatot. 

Van, aki tényleg a karácsonyt választja
Hogy mennyire komolyan kell venni az öngyilkosságra utaló első jeleket, arra jó példa Domján Edit: a színésznő korábban maga jelentette ki, hogy 40 éves korára öngyilkos lesz. Tragikus ígéretét sajnos valóra is váltotta 1972 karácsonyán, éppen a negyvenedik születésnapján. A közkedvelt magyar énekesnő, Mary Zsuzsi is a szeretet ünnepén döntött úgy, hogy véget vet az életének: a hírességet a lakásán találták meg holtan.