Dr. Rusvai Miklós: "A vírus sokkal súlyosabb szövődményeket okozhat, mint a vakcina"

veszély védőoltás oltás Virológus Dr. Rusvai Miklós
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengetegen bizonytalanok a koronavírus elleni oltással kapcsolatban. Akadnak, akik attól tartanak, megbetegíti őket a vakcina, de olyanok is, akik a rövid fejlesztési idő miatt kételkednek a hatékonyságában.

dr. Rusvai Miklós víruskutató a Ripostnak nyilatkozott, és mindenkit megnyugtatott az oltással kapcsolatban. Annak ellenére, hogy már egymilliónál is többen regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára, sokan bizonytalanok.

A viruskutató arra figyelmezteti az embereket, hogy a vírus sokkal súlyosabb szövődményeket okozhat, mint a vakcina mellékhatásai, és arra sincs bizonyíték, hogy az oltóanyag nem hat a dél-afrikai mutációra.

Mint mondja, a COVID-19-nek olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a tüdőfibrózis, a szívbetegség vagy pszichés zavarok. Ezzel szemben a védőoltásnak csak csekély mellékhatásai vannak, ilyen többek közt a bőrpír, izomfájdalom, amik maguktól elmúlnak.

– hangsúlyozta a professzor.

Forrás: AFP/Str

Azt még egyelőre nem tudni, hogy a mostani oltás megvédi-e az embereket a vírus mutációjától, de ha nem, akkor sincs baj, ugyanis a Pfizer–BioNTech és Moderna csúcstechnológiás eljárásával egy-két hónap alatt elő lehet állítani a mutációval szemben védelmet biztosító vakcinát.

A legtöbb embert azt aggasztja, hogy nagyon rövid idő alatt gyártották le a vakcinákat, de Rusvai professzor ezezl kapcsolatban is mindenkit megnyugtatott: a vakcinakészítés már nem sokéves folyamat.

"A vírus elleni mRNS-vakcinák egy genetikai kód szintetikus előállításával jönnek létre. A folyamatot felgyorsította, hogy nem kell a koronavírus-mutációk közül évekig tartó munkával kiválogatni vagy előállítani olyanokat, amiknek gyengébb a kórokozó-képességük.

Jelenleg a vakcina embereken való tesztelési folyamata az, ami a leghosszabb időt veszi igénybe, maga a vakcina előállítása rövid idő alatt megoldható"

-nyilatkozta Dr. Rusvai Miklós.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.