Rengetegen bizonytalanok a koronavírus elleni oltással kapcsolatban. Akadnak, akik attól tartanak, megbetegíti őket a vakcina, de olyanok is, akik a rövid fejlesztési idő miatt kételkednek a hatékonyságában.

dr. Rusvai Miklós víruskutató a Ripostnak nyilatkozott, és mindenkit megnyugtatott az oltással kapcsolatban. Annak ellenére, hogy már egymilliónál is többen regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára, sokan bizonytalanok. A viruskutató arra figyelmezteti az embereket, hogy a vírus sokkal súlyosabb szövődményeket okozhat, mint a vakcina mellékhatásai, és arra sincs bizonyíték, hogy az oltóanyag nem hat a dél-afrikai mutációra.

Mint mondja, a COVID-19-nek olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a tüdőfibrózis, a szívbetegség vagy pszichés zavarok. Ezzel szemben a védőoltásnak csak csekély mellékhatásai vannak, ilyen többek közt a bőrpír, izomfájdalom, amik maguktól elmúlnak.

"Éppen ezért javaslom mindenkinek, hogy oltassa be magát"  

– hangsúlyozta a professzor.

Forrás: AFP/Str

Azt még egyelőre nem tudni, hogy a mostani oltás megvédi-e az embereket a vírus mutációjától, de ha nem, akkor sincs baj, ugyanis a Pfizer–BioNTech és Moderna csúcstechnológiás eljárásával egy-két hónap alatt elő lehet állítani a mutációval szemben védelmet biztosító vakcinát.

A legtöbb embert azt aggasztja, hogy nagyon rövid idő alatt gyártották le a vakcinákat, de Rusvai professzor ezezl kapcsolatban is mindenkit megnyugtatott: a vakcinakészítés már nem sokéves folyamat.

"A vírus elleni mRNS-vakcinák egy genetikai kód szintetikus előállításával jönnek létre. A folyamatot felgyorsította, hogy nem kell a koronavírus-mutációk közül évekig tartó munkával kiválogatni vagy előállítani olyanokat, amiknek gyengébb a kórokozó-képességük. Jelenleg a vakcina embereken való tesztelési folyamata az, ami a leghosszabb időt veszi igénybe, maga a vakcina előállítása rövid idő alatt megoldható"

-nyilatkozta Dr. Rusvai Miklós.