Rizs a diétában? Igen, csak nem mindegy mennyi és milyen

Forrás: Shutterstock -
rizs diéta szénhidrát
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha diétázni kezdünk, a leggyakrabban a szénhidrátot hagyjuk ki az étrendünkből, vagy minimalizáljuk azokat. Van, akinek ez könnyen megy, de ha te nem azok közé tartozol, nyugodtan "csalhatsz" egy kicsit, például rizzsel. 

A csirke-rizs kombó a testépítők népszerű étele, mi azonban azt semmiképpen nem ajánljuk, hogy naponta ezt fogyaszd, de a diétádba időnként a rizst azért simán beépítheted.

1. Kalóriát spórolsz vele

Hatalmas előny, hogy alacsony zsírtartalmú és laktató, ha könnyű húsokkal, hallal vagy zöldséggel fogyasztod, rengeteg kalóriát megspórolhatsz egy étkezésnél, ráadásul egy csomó egészségi előnyét is élvezheted.

2. Javítja az emésztést

A rizsben a rostok mellett sok ásványi anyag található, így serkenti a bélműködést, és gyomorvédő hatása is van. Nem véletlen, ha elrontjuk a gyomrunkat, egy kis főtt rizst akkor is meg tudunk enni.

Hatalmas előny, hogy alacsony zsírtartalmú és laktató, ha zöldséggel fogyasztod, rengeteg kalóriát megspórolhatsz egy étkezésnél Forrás: Shutterstock

3. Felveszi a harcot a vizededés ellen

A rizsnek magas a káliumtartalma, ami segít abban, hogy a szervezeted ne raktározzon felesleges folyadékot.

4. Laktató

Bár 10 deka rizs nem tűnik soknak, de ha megfőzöd, három adag étel is simán kijön belőle. A rizsfogyasztás mellé a megfelelő vízbevitel nagyon fontos, mivel a folyadék a gyomorban megduzzasztja az élelmi rostokat, ami a telítettségérzetet is biztosítja.

5. Jó az idegrendszernek

A rizsben sok a B-vitamin, amiről pedig köztudott, hogy nyugtató hatása van.

Milyen rizst válassz?

ha úgy döntesz, hogy mától kezdve több rizst fogyasztasz, semmiképp ne az előfőzött variációra essen a választásod. A legjobb ha a hántolatlan fajtáknál maradsz, ugyanis azok sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaznak, mint a fehér rizs.

Egy tálka barna rizs körülbelül 180-220 kalóriát és 44-50 gramm szénhidrátot tartalmaz. Emellett gazdag B1-, B3-, B6- és B5-vitaminokban, jelentős mennyiségben tartalmaz olyan ásványi anyagokat, mint a vas, a magnézium, a cink, a foszfor, a réz, a mangán és a szelén.

Egy tálka barna rizs körülbelül 180-220 kalóriát és 44-50 gramm szénhidrátot tartalmaz Forrás: Shutterstock

Hogyan főzzünk jó rizst?

A rizsfőzést alapvetően egyszerű dolognak gondoljuk, ám a japán Momoko Nakamura szerint - akit csak Rice Girlként emlegetnek - elárulta, hogy egy kicsit bonyolultabb, mint gondolnánk. Szerinte a rizst főzés előtt háromszor át kell mosnunk, hogy megszabaduljunk a felesleges keményítőtől. Nakamura gyakorlatában a főzés is négy szakaszra bontható, amelyek következők.

1. Mérjünk ki egy adag rizst, majd öntsük fel kétszer annyi vízzel, melegítsük forráspontig.

2. Amikor elkezd forrni, állítsuk magas lángra, majd így főzzük egy percig. Ez azért kell, hogy az összes felemelkedjen a víz tetejére.

3. Vegyük a lángot alacsonyra, tegyünk rá fedőt, és főzzük 30 percig.

4. Ha letelt a 30 perc, kapcsoljuk le a lángot, pihentessük a rizst még 10 percig. Ha ezután lyukakat látunk a rizs felszínén, jól dolgoztunk. Ezután osszuk egy szedőkanállal négy részre a rizst, majd kavarjuk át óvatos mozdulatokkal, majd tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.