Kiderült: így hat a férfiak nemzőképsségére a koronavírus-fertőzés

Forrás: Shutterstock -
nemzőképesség ondó COVID-19 tanulmány koronavírus sperma férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus a férfiak nemzőképességére is komoly kockázatot jelent egy új tanulmány szerint.

Olasz kutatók felfedezték, hogy a koronavíuson átesett férfiak ondójában jelentősen lecsökkent a spermiumok száma. Azt feltételezik, hogy a koronavírus nem csak a tüdőre és a szívre húzódhat, hanem a nemzőképsséget is kedvezőtlenül befolyásolja.

Spermák Forrás: Shutterstock

A szakemberek összesen 43 férfit vizsgáltak meg, közülük 12-en enyhébb tünetekkel vészelték át a betegséget, 26-an kórházba kerültek, öt beteget pedig intenzív osztályon kezeltek. Gyógyulásuk után egy hónappal mindegyiküktől nyál-, vizelet- és ondómintát vettek

írta a LiveScience.

A vizsgált páciensek negyedénél alacsony spermiumszámot állapítottak meg, további 20 százaléknál pedig egyáltalán nem találtak hímivarsejteket az ondóban. A legsúlyosabb azoknál volt a helyzet, akiket intenzív osztályon kezeltek, és azok is érintettek voltak, akik kórházba kerültek. A kutatók azt állapították meg, hogy a hímivarsejtek számánk csökkenése egyenes arányosságban van a betegség lefolyásának súlyosságával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.