hajápolás tippek magazin zsíros haj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nő ékessége a haja, ami akkor a legszebb, amikor frissen mosott és ápolt. Azonban ezt nehéz mindennap úgy elérni, hogy közben arra is kell figyelni, hogy ne roncsoljuk a hajunk szerkezetét. A legnagyobb problémát a könnyen és gyorsan zsírosodó haj okozza, ami ellen most mutatunk néhány jól bevált praktikát.

A fényes és sima hajszálakért a hajhagymáinkhoz tartozó faggyúk a felelősek, amelyek termelik a faggyút. Az egészséges faggyútermelődés megóvja a hajszálakat a kiszáradástól és a töredezéstől, azonban, ha a szükségesnél több faggyú termelődik, akkor az zsírosodáshoz, korpásodáshoz vagy akár hajhulláshoz is vezethet. Ez annak a következménye, hogy a túltermelődés miatt a faggyú eltömíti a hajhagymákat.

Íme, azonban néhány tipp, amellyel csökkenthetjük vagy akár meg is szüntethetjük a zsírosodó hajjal járó kellemetlenségeket.

Hajmosás

Már azzal rengeteget tehetünk a zsíros haj ellen, ha megfelelő termékekkel, megfelelő módon mossuk meg a hajunkat. Célszerű kerülni a krémes állagú készítményeket és helyette inkább gyógynövényes samponokkal mosni a hajat. A csalán, a zsálya, a zsurló, a kamilla és a rozmaring tartalmú termékek nyugtató hatással vannak a fejbőrre és visszaállítják a faggyútermelődés természetes egyensúlyát. Továbbá kerüljük azokat a készítményeket, amelyek vegyi anyagokat, szilikont, szulfátot, parabéneket, olajokat tartalmaznak, ugyanis ezek használata hosszútávon zsírosodást, komoly problémákat okozhatnak a fejbőrön, valamint roncsolják a haj szerkezetét.

Célszerű kerülni a krémes állagú készítményeket és helyette inkább gyógynövényes samponokkal mosni a hajat Forrás: Shutterstock

Ügyeljünk arra, hogy túl gyakran ne mossuk meg a hajunkat, a heti 2-3 alkalom az ideális. A túl gyakori hajmosás serkenti a faggyútermelődést, viszont, ha sokáig nem mossuk meg a hajunkat, fejbőrproblémák jelentkezhetnek. Amennyiben tehetjük, az este helyett, inkább reggelre időzítsük a hajmosást, így tovább bírja a hajunk, mivel a faggyúmirigyek termelődése éjszaka a legaktívabb. A hajmosás langyos vízben végezd el, ugyanis a meleg víz fokozza a faggyútermelődést. A sampont alaposan masszírozzuk bele a fejbőrünkbe, majd gondosan öblítsük le, nehogy a sampon irritálja a fejbőrünket, ezáltal pedig fokozódjon a zsírosodás. A hajbalzsamot csak a hajvégekre használjunk, a fejbőrön semmiképpen sem. Ajánlott kerülni a hajlakkok, hajhabok használatát, mert a fejbőrre, hajtövekre kerülve serkenti a zsírosodást.

Hajformázás

Nagyon fontos, hogy ne babráljuk sokat a hajunkat, mert azzal csak azt érjük el, hogy rövid időn belül csúnya és zsíros lesz a hajunk. Hordjuk minél kevesebbet lófarokba vagy szorosan befonva és lehetőleg ne fésüljük se túl sokat, se túl keveset a hajunkat. Ügyeljünk arra, hogy 3-4 havonta eljussunk a fodrászhoz, hogy néhány centit vágjon a hajunkból. Ez a hosszú haj esetében különösen fontos, ugyanis a súlya miatt a hajszálak könnyebben összetapadnak, így hajlamosabbak a zsírosodásra, mint a rövid hajnál. Lehetőleg viseljünk minél kevesebb alkalommal sapkát, kendőt vagy fejpántot és kerüljük a hajvasaló gyakori használatát, mivel az egyenes haj a tartása miatt előbb zsírosodik, mint a göndör vagy a hullámos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.