Neked is vannak rémálmaid? Tudd meg, mire utalnak, és szabadulj meg tőlük!

Forrás: Shutterstock -
magazin rémálom álom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkinek voltak már rémálmai, ám vannak olyanok – gyerekek és felnőttek is – akik rendszeresen küzdenek ezzel a problémával. Ez nem csupán „aprócska" kellemetlenség, hiszen egy-egy rémálom a napunkat is negatív irányba befolyásolhatja, mivel nem volt pihentető az alvás, így utána fáradtak, ingerlékenyebbek leszünk. Ha pedig ez gyakran előfordul, az egész életminőségre kihat.

Nem tudjuk befolyásolni, hogy mit álmodunk, viszont azt tudjuk, hogy míg a kellemes, szép álmokban elsősorban a vágyaink tükröződnek vissza, addig a rémálmokban elfojtott félelmek, lelki problémák. Viszont ezeket nem szó szerint kell értelmezni, hanem szimbolikusan. Ezért nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos típusú rémálmok mit jelentenek. Így megtudhatjuk, tulajdonképpen min kellene változtatnunk az életünkben. Ha pedig ez megtörténik, a kellemetlen éjszakáknak is nagy valószínűséggel vége.
Nézzük, mi áll egyes rémálom-típusok hátterében!

Zuhanás

Szinte már mindenki álmodta azt, hogy zuhan a mélybe, ami annyira valóságos, olyan mintha tényleg átélnénk. Általában mindig úgy álmodjuk, hogy mi magunk zuhanunk, nem pedig mást látunk leesni valahonnan. Ez arra utal, hogy valamilyen feladat vagy megoldásra váró probléma előtt állunk, ami teherként nehezedik ránk, és nyomaszt. De utalhat félelemre, bizonytalanságra az élet bizonyos területein, például munkahely elvesztése, párkapcsolati problémák.

Ha álmunkban zuhanunk, valamilyen feladat vagy megoldásra váró probléma előtt állunk Forrás: Shutterstock

Meztelenség, hiányos öltözet

Ruha nélkül találjuk magunkat nyilvános helyen, vagy esetleg pizsamában indulunk dolgozni. Ilyen és hasonló álmok önbecsülési problémákról árulkodnak. Úgy érezzük azért szükséges a ruha, mert eltakar minket, hiszen szégyelljük magunkat valamiért, el akarjuk rejteni, nem merjük megmutatni az igazi énünket a világnak, mert alapvetően nincs egy egészséges énképünk. Ilyen esetben érdemes elgondolkodni, hogyan dolgozzunk az önismereten, önbizalmunkon.

Üldöznek, megtámadnak

Félelmetes rémálom, amikor valaki megtámad, vagy menekülnünk kell, ilyenkor gyakori, hogy csak nagyon lassan tudunk mozogni, szinte megbénulunk miközben a fenyegetés ott van mögöttünk. Ennek hátterében egyfajta szorongás állhat, valamitől félünk, és nem merünk vele szembenézni vagy tehetetlennek érezzük magunkat . De utalhat arra is, hogy bizonyos helyzetben áldozattá válunk, el vagyunk nyomva.

Újra vizsgázol

Gyakori, hogy álmunkban ismét az iskolapadban találjuk magunkat, holott már régen túlvagyunk a tanulmányainkon, de mégis visszatér rémálom formájában, hogy vért izzadunk egy matekfeladat fölött. Nyilván ez anno senkinek sem volt egy kellemes dolog, és sok szorongást okozott, de itt nem a valós élmény köszön vissza. Ez arra utal, hogy elégedetlenek vagyunk azzal, amit az életben elértünk. Megtettünk mindent, ám mégsem azt kaptuk, amit megérdemelnénk.
Az, hogy álmodban elkésel a vizsgáról vagy nem készültél fel rendesen, azt jelenti,hogy nem tudsz megfelelni az elvárásoknak, úgy érzed, képtelen vagy elvégezni a feladataidat.

Ha álmunkban újra az iskolapadban találjuk magunkat, az arra utal, hogy elégedetlenek vagyunk azzal, amit az életben elértünk Forrás: Shutterstock

Halál, betegség

Bizarr a saját halálunkról álmodni, de nem kell annyira megijedni tőle, mert csupán arra utal, hogy le kell zárnunk az életünk egy szakaszát, és ideje új fejezetet nyitni. Ha másik személy halálát álmodjuk meg, azt jelentheti, hogy a lényünk egy része elveszett. Ha viszont azt jelenik meg álmunkban, hogy megsérülünk vagy betegséggel küzdünk, az utalhat arra, hogy érzelmi bántalmazás áldozatává váltunk.

Képtelen vagy megszólalni

Ijesztő rémálom, amikor segítségért akarsz kiáltani, de egyszedrűen egy hang sem jön ki a torkodon bármennyire is erőlködsz. Ilyenkor az lehet a probléma, hogy a valóságban nem tudod kifejezni az érzéseidet, vagy képtelen vagy hangot adni a véleményednek, úgy megnyilvánulni, hogy szeretnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.