Az arany évezredek óra érték, fizetőeszköz valamint az állandóság, a bőség és gazdagság szimbóluma. Létezik aranytartalék, aranypénz, aranyékszer, aranyból készült használati- és dísztárgyak, sőt az aranyat meg is ehetjük.

Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, sárga nemesfém, a periódusos rendszer 79. eleme. Az arany nem korrodálódik, csak kis mértékben kopik, ráadásul sósavban, kénsavban és salétromsavban sem oldódik, egyedül a királyvíz tudja kikezdeni, ezért is nevezik az aranyat a nemesfémek királyának.
Nem is csoda hát, hogy az emberiség már hosszú ideje nagy becsben tartja.Az arany egy nagyon érdekes nemesfém, hiszen tiszta állapotában igen lágy, éppen ezért más fémekkel – leginkább ezüsttel vagy rézzel - szokás ötvözni, így jön létre a 14 vagy 18 karátos arany, amelyből már könnyebb ékszereket vagy egyéb tárgyakat készíteni. A tiszta arany vörösessárga árnyalatú, de palládiummal, platinával vagy nikkellel ötvözve ezüstszínű lesz.

Az arany évezredek óra érték, fizetőeszköz valamint az állandóság, a bőség és gazdagság szimbólumaForrás: Shutterstock

Túl a pénzen, ékszeren, aranytárgyakon

Az aranyról elsősorban a fizetőeszköz, az ékszerek vagy az aranyból készült tárgyak jutnak az eszünkbe, holott a felhasználása ennél sokkal színesebb, egészen érdekes területeken is alkalmazzák például gyógyítanak is vele, de meg is eszik.
S ha azt gondolnánk, hogy ez arany használata a gyógyászatban vagy a gasztronómiában valami modern hóbort, hát tévedünk, mert az aranyat már az ókorban is előszeretettel bevetették mindkét területen.

A bizánci udvarban például előszeretettel aranyozták be a hússzeleteket, de Kleopátra is aranymaszkkal kívánta megőrizni bőre fiatalságát, sőt a különféle mentális betegségek alkalmával is hathatós segítségnek tartották az aranyat. Az aranyat tehát nagyon sokan és nagyon sokféleképpen használták a történelem során.

Ehető csillogás

Talán az egyik legbizarrabb felhasználási módja az aranynak az, amikor a tányérunkon vagy a poharunkban landol a csillogó nemesfém. Pedig a 24 karátos arany bizony ehető és mivel a tiszta arany nagyon könnyen megmunkálható, így számos formában lehet a gasztronómia luxuseleme.

Forrás: Instagram/primocabinets_lv

Készülhet belőle forgács, pehely, beboríthatnak vele kész fogásokat, de akár hajszálvékony aranyfüst formájában is megbolondíthatják vele az ételeket és italokat. A pompa jegyében az aranyat ma is rengeteg módon használják a gasztronómia területén. Létezik arannyal díszített fánk, aranypehellyel beszórt hamburger, de az aranylapokat, aranyport és -füstöt tartalmazó fagylaltkelyhek vagy az aranyforgáccsal díszített szeszes italok is nagyon népszerűek. Persze ennek ára is van, hiszen a fényűzés sosem volt olcsó mulatság.

Forrás: Instagram/312craves

Miért jó, ha aranyat fogyasztunk?

Amellett, hogy a legkedveltebb nemesfém ehető és a luxus kifejezője a gasztronómiában (is), bizonyos kutatások szerint aranyat fogyasztani kifejezetten egészséges. Ezt már évezredekkel ezelőtt is vallották a kor gyógyítói és a modern kutatások is afelé hajlanak, hogy az arany jótékonyan hat az emberi szervezetre, nem csoda, hogy a különféle ízületi betegségek kezelésénél, de a szépségiparban is előszeretettel alkalmazzák. Gondoljunk csak a 24 karátos arany arckezelésekre vagy azokra a krémekre, amelyek aranyat tartalmaznak. Ám nemcsak külsőleg, de belsőleg, tehát elfogyasztva is számos pozitív hatással rendelkezik a nemesfémek királya:

  • serkenti a vérkeringést
  • fájdalom- és gyulladáscsökkentő
  • szabályozza a szívműködést
  • hatékonyan kezeli a függőségeket
  • hangulatjavító
  • élesíti az elmét
  • javítja a szexuális vitalitást
  • általános immunerősítő
  • és egyes kutatások szerint bizonyos daganatos megbetegedések kezelésénél is hatásos fegyver
Forrás: Instagram/bakarto_cake_decorating

Ám mielőtt bárki elkezdené nyalogatni az aranygyűrűjét, meg kell említenünk, hogy az arany csak a legtisztább formájában ehető, sőt más fémekkel szennyezve akár mérgező is lehet.Így, ha nemcsak egy fényűző koccintás vagy luxusvacsora elemeként kívánjuk elfogyasztani, hanem az élettani hatásait is élveznénk, akkor mindenképpen a megfelelő– aranykolloid, injekció, aranyhamu stb. – formában vegyük magunkhoz, mert csak így válhat egészségünkre.