Kínos helyzetbe került a királyi család - egy dokumentum buktatta le őket

Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Wpa Pool -
brit királyi család törvények diszkrimináció felmentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Buckingham-palota udvartartása kilobbizta a kormánytól, hogy mentesüljenek a diszkrimináció-ellenes törvények alól, mindezt azért, mert nem akarták, hogy egy színes bőrű szolgáló magasabb pozícióban dolgozhasson.

Egyes információk szerint a brit királynő udvartartása megtiltotta, hogy színes bőrű bevándorlók vagy külföldiek irodai munkát végezhessenek a Buckingham-palotában. Ráadásul a kilobbizott kiskapu, amely felmenti őket a nemi és rassz alapú megkülönböztetés elleni törvény alól máig érvényben van.

Az erről szóló dokumentumot a nemzeti levéltárban őrizték. Egy 1968-ban íródott levélben például a királynő pénzügyeit intéző menedzser arról ír a képviselőknek, hogy nem szokás színes bőrűeket szolgálónál magasabb pozícióban alkalmazni a palotában.

Ennek feloldási idejéről nincs információ, viszont a 90-es években már dolgoztak etnikai kisebbségbe tartozók a palotában. Ugyanakkor abban az évtizedben kezdték el feljegyezni az alkalmazottak származását is

- írja a The Guardian.

A kormány diszkrimináció-ellenes törvékenyen dolgozott a 60-as években, azonban a királynő hivatala felmentést kapott alóla, vagyis az udvartartásban dolgozók hivatalosan nem tehetnek panaszt, ha úgy érzik, hogy diszkrimináció éri őket. A palota közleménye szerint más, belső eljárásban erre azonban volt mód.

Kényes dokumentumok miatt magyarázkodhat a királyi család Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Wpa Pool

A dokumentumokban szó esik arról is, hogyan igyekezett a királynő körüli lobbistakör befolyásolni a megkülönböztetés-ellenes törvények szövegét.

1968 februárjában a palota pénzügyeit intéző Lord Tyron jelezte, hogy csak akkor tartják be a szabályokat, ha az udvartartás elutasíthatja azokat, akik öt évnél kevesebb ideje laknak az Egyesült Királyságban.

A kitételt márciusban törvénybe foglalták, az udvar pedig áldását adta rá, és a diszkriminációs eseteket vizsgáló bizottság a bíróság helyett a belügyminisztériumnak küldte a Buckingham-palotából érkező panaszokat. Ez máig érvényben van.

A királyi család most nehéz helyzetben van, mivel Meghan Markle, Harry herceg felesége az év elején Oprahnak adott interjújában beszélt róla, hogy többször érte attrocitás a királyi családdal szemben a bőrszíne miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.