ötkarikás játékok szerelem magazin románc sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ötkarikás játékok sok érdekes történetet kínálnak, amelyek legtöbbje a bravúros teljesítményekről, az emberfeletti küzdelmekről, hihetetlen sikerekről és karriereket derékba törő kudarcokról szól. Azonban a megpróbáltatásokon és küzdelmeken kívül sok olimpikon számol be arról, hogy egy-egy olimpiai nagyvároshoz nemcsak a sportteljesítmények, hanem szerelmi szálak is kötik. Mi most összegyűjtöttük a leghíresebb love storykat.

Az ötkarikás játékokat sem kerülte el a szerelem és a szenvedély az évtizedek alatt. Titkos kapcsolatok, hirtelen fellángolások, házasságkötés, szakítások, sírig tartó szerelem, családalapítás és harmonikus kapcsolatok is szövődtek a sportnak köszönhetően.

Nézd meg összeállításunkat a leghíresebb románcokról, amelyek az olimpiai játékok alatt szövődtek, és amiket az egész világ izgatottan kísért végig.

Emil Zatopek és Dana Ingrova

Emil Zatopek és Dana Ingrova egy napon születtek, ugyanazon ország állampolgáraként, így tényleg mondhatjuk, hogy egymásnak lettek teremtve. Az 1948-as londoni ötkarikás játékok döntőjében találkoztak, az előbbi futóként, az utóbbi pedig gerelyhajítóként indult. A románc gratulációkkal kezdődött, mivel mindketten megdöntötték az egyéni csúcsukat, és mire a londoni ötkarikás játékok véget ért, Emil már két érmet is begyűjtve eljegyezte Danát, majd később feleségül is vette.

A nagy boldogság ellenére egészen az 1952-es helsinki ötkarikás játékokig kellett várniuk a nagy dobásra: szinte egy időben zajlott az 5000 m-es futás és a gerelyhajítás döntője, viszont miután Emil megnyerte az aranyérmet, a pár találkozott, és a férfi átadta aranyérmét kedvesének, hogy szerencsét hozzon. A romantikus mozzanat nem is zárul eredménytelenül, ugyanis Dana rekordot állított fel gerelyhajításban,

ezzel ők lettek az első és eddig egyetlen házaspár, akik ugyanazon a napon lettek olimpiai bajnokok.

A házaspár egészen Emil haláláig, 2000-ig együtt maradt (a férfi 78 évesen hunyt el).

Emil Zatopek és Dana Zatopkova az 1948-as londoni ötkarikás játékok döntőjében találkoztak Forrás: AFP

Ottavio Missoni és Rosita Jelmini

Nem véletlen a névegyezés: arról a Missoniról van szó, aki 1947-ben megalapította a mára több milliárdos értékkel bíró divatházat. Az egész történetben az a legjobb, hogy a siker simán elmaradt volna, ha Ottavio nem vesz részt az 1948-as ötkarikás játékokon. Az akkor 17 éves Rosita nyelvtanulás miatt volt Londonban, Ottavio, a jóképű olasz sportoló pedig a gátfutó csapatot erősítette. A pár a versenyt követő vacsorán találkozott, és néhány év együttélést követően 1953-ben összeházasodtak, és megalapították Európa egyik legsikeresebb divatházát. Bár manapság már három gyermekük irányítja a vállalkozást, a szülők is valamennyire részt vesznek a cég életében, sőt, egészen az elmúlt évig, amikor Ottavio 90 éves volt, sikeresen szerepelt a veterán atléták versenyében.

A pár néhány év együttélést követően 1953-ben összeházasodtak, és megalapították Európa egyik legsikeresebb divatházát Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Nikolai Prodanov és Diana Yorgova

A bolgár Nikolai Prodanov tornász és Diana Yorgova távolugró volt az első pár, aki az olimpiai faluban mondta ki a boldogító igent az 1964-es Tokiói olimpián játékokon

Egy shinto pap adta össze őket. Yorgova 1972-ben ezüstérmet szerzett Münchenben, majd ezt követően a házaspár a sajtótól távol tartva élte életét, olyannyira, hogy 1972 után szinte alig hallattak magukról.

Nikolai Prodanov és Diana Yorgova távolugró volt az első pár, aki az olimpiai faluban mondta ki a boldogító igent Forrás: Youtube

Katerina Kurkova és Matthew Emmons

Katerina és Matt az Athéni Olimpián találkoztak, 2004-ben, és sportlövészetben szereztek aranyérmet hazájuknak, Csehországnak és az Egyesült Államoknak. Azután jöttek össze, hogy Emmons a második számnál egy rossz lövés miatt csupán nyolcadik helyen végzett - de szerencsére Katerinának sikerült megvigasztalnia a csalódott fiatalembert, aki szerint minden okkal történik, és lehet, hogy „ez most Katy miatt történt így". 2007-ben kötöttek házasságot, Katerina pedig sikeresen folytatta karrierjét két további olimpiai éremmel, két világbajnokságon szerzett éremmel és még négy tovább éremmel európai bajnokságokon. Jelenleg mindketten Coloradóban élnek, edzéssel foglalkoznak.

Katerina és Matt az Athéni Olimpián találkoztak, 2004-ben, és sportlövészetben szereztek aranyérmet hazájuknak Forrás: AFP/Axel Schmidt

Victoria Pendleton és Scott Gardner

A bulvárlapok által igencsak kivesézett kapcsolat sokat ártott a csapatszellemnek, miután Pendleton megnyerte kerékpározás versenyszámban az aranyat a Pekingi Olimpián. Íratlan szabály a profi sportban hogy nem lehet romantikus viszony az edző és a versenyzők között, mivel az sokat árthat a csapatnak.

A kapcsolatot 2008-ig titokban tartották; miután fény derült a tényre, hogy együtt vannak, Victoria úgy érezte, a csapat tagjai kiközösítették őt.

A feszült légkör ellenére az edző és versenyzője együtt maradtak.

Victoria Pendleton és Scott Gardner 2008-ig titokban tartotta a kapcsolatukat Forrás: AFP/John Stillwell

Darcy Marqardt és Richart Hortness

A két kanadai a Pekingi Olimpia utolsó napjaiban találkoztak, és saját bevallásuk szerint rögtön egymásra kattantak. Ennek ellenére az olimpiát követően mindketten visszatértek saját életükhöz, és úgy gondolták, hogy a kapcsolatuk ezzel véget is ért, mivel Darcy Vancouverben dolgozott, Richard pedig Las Vegasban folytatta tanulmányait. Ennek ellenére a sors ismét összehozta őket, hiszen Richard Ontarióba költözött, oda, ahol a női úszócsapat a 2012-es olimpiára készült. A románc így tovább folytatódhatott, bár Hortness azt állította, hogy legalább százszor megkérte barátnője kezét, mire az igent mondott.

A két kanadai a Pekingi Olimpia utolsó napjaiban találkoztak, és saját bevallásuk szerint rögtön egymásra kattantak Forrás: Instagram/Richard Hortness

Vannak magyar sportolók is, akik bár nem az olimpián jöttek össze, de mind a ketten kapcsolódnak az ötkarikás játékokhoz.

Az úszóknál az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka és Telegdy Ádám alkot egy párt, valamint a szintén riói harmadik Kenderesi Tamás és Sebestyén Dalma voltak néhány évvel ezelőtt kapcsolatban egymással. Telegdy Ádám 100m és 200m háton indul Tokióban, az ötkarikás játékokon. Élete legjobb úszására készül, párja pedig biztosan jó tanácsokkal látja el, és mindenben segíti a fiatal sportolót. A csinos úszónő, Sebestyén Dalma pedig szintén nagyon sokat készült a ma kezdődő Tokiói 2020-ra, és a napokban teljesítette utolsó edzéseit, amiről egy képet is láthattunk az Instagramon.

Az úszóknál az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka és Telegdy Ádám alkot egy párt Forrás: Instagram/Telegdy Ádám

A háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kammerer Zoltán pedig egy ideig „kolleginája", Kárász Anna mellett találta meg a boldogságot, azonban kapcsolatuk megromlott. Anna, az MVM Szeged négyszeres világbajnok kajakosa, aki K–1 200 és K–4 500 méteren fog versenyezni a Tokiói olimpián.

Hosszú Katinka és korábbi edzője Shane Tusup ugyan már elváltak, de korábban ők is összekötötték az életüket.

És vajon mi lehet az oka, hogy sokszor ugyanazt a tevékenységet végzők lépnek kapcsolatba egymással?

A hasonló érdeklődési kör a mindennapokban segíti fenntartani az élénk kommunikációt.
Közös platformot jelent, beszédtémát kínál, kevesebb súrlódást és konfliktust jelent, ami a boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolat ismérve.

Szeretjük, ha megértenek minket, biztonságot jelent a másik értő támogatása, épp ezért szoktak a sportoló-civil párkapcsolatok gyakran zátonyra futni.

Az élsport minden téren speciális: időbeosztásában, célfókuszában, lemondásában, amit egy nem sportoló partner nehezen tud tolerálni.

Emellett az azonos sportágban elért sikerek plusztiszteletet is jelentenek egymás iránt, hisz ők értik és érzik át igazán a másik sikere mögötti rendkívüli teljesítményt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.