Így küzdj hatékonyan a pigmentfoltok ellen

Forrás: Shutterstock -
májfolt szépségápolás magazin pigmentfolt hiperpigmentáció arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A makulátlan bőr egy olyan tulajdonság, amelyre szinte minden nő vágyik, ám csak nagyon keveseknek adatik meg: pedig a legtöbben porcelánsimaságú, ránctalan, pattanásoktól és foltoktól mentes arcról ábrándoznak.

Megsúgjuk, hogy állandóan tökéletes bőr nem létezik, hiszen mindenkinek – és az arcbőrünknek is – akadnak jobb és rosszabb napjai. A legszebb pofin is megjelenhet egy-egy pattanás, kiszáradhat vagy éppen feltűnhetnek rajta azok a bizonyos barna foltok. Utóbbi jelenség az úgynevezett hiperpigmentáció avagy a pigmentfoltok, amelyeket akár a túlzásba vitt napozás is előidézhet.

A pigmentfoltok fajtái

  • Öregségi foltok vagy napfoltok
    Nevével ellentétben ez a típus nemcsak az idősebb – 50 feletti – korosztályt érinti, hanem a fiatalabbakat is, ezért sokan inkább napfoltnak nevezik. Nem véletlenül, hiszen

    ezeket az elmúlt évtizedekben elszenvedett napkárok okozzák.

    Tehát nem az a probléma, hogy ezen a nyáron valaki nem használt napvédőt, hanem az, hogy tíz, húsz éven át nem használt - a bőr pedig nem felejt, amelynek következtében az arcon, sőt testszerte felszínre törhetnek az undok kis foltok. A jó hír az, hogy idő előtti megjelenésüket rendszeres és hatékony fényvédőzéssel remekül meg lehet előzni, ám az is tény, hogy előbb vagy utóbb - kisebb vagy nagyobb mértékben - szinte mindenkit utolérnek.

A napfoltok idő előtti megjelenését rendszeres és hatékony fényvédőzéssel remekül meg lehet előzni Forrás: Shutterstock
  • Gyulladást követő hiperpigmentáció vagy PIH
    A PIH (Post Inflammatory Hyperpigmentation) típusba azok a barna pöttyök vagy foltocskák tartoznak, amelyek

    valamilyen bőrprobléma nyomán alakulnak ki, például egy gyulladt pattanás vagy rovarcsípés után.

    Ez leginkább a sötét tónusú bőrtípusnál megfigyelhető és bár idővel magától is halványul, ezt a folyamatot megfelelő készítményekkel gyorsíthatjuk is.

  • Májfolt vagy melasma
    Ezt a típust általában valamilyen hormonális változás hívja életre és szintén a sötétebb bőrtónussal rendelkezőket fenyegeti.

    Gyakran tapasztalják várandós nők vagy azok, akik fogamzásgátlót szednek

    és kifejezetten nagyobb foltok formájában jelenik meg - általában az arcon. Itt van egy jó és egy rossz hír is. A jó, hogy valakinek magától elmúlik például, ha megszületik a kisbabája, a rossz viszont az, hogy a makacsabb májfoltok esetén maximum halványítani lehet a jelenséget, de eltüntetni nem igazán.

A májfolt kifejezetten nagyobb foltok formájában jelenik meg - általában az arcon Forrás: Shutterstock

Mit tehetünk?

Az első és a legfontosabb, hogy rendszeresen, napi szinten használjunk az arcunkon széles spektrumú és megfelelő védelmet nyújtó fényvédőt. Ne csak nyáron, ne csak akkor, amikor napra megyünk, hanem minden reggel! Az arcon megjelenő foltok jelentős részéért a különféle napkárok tehetők felelőssé, így a megelőzésükben döntő szerepet játszik a fényvédelem. Ha azonban már utolért a baj barna kis foltok formájában, akkor több hatóanyag is segíthet abban, hogy megszabaduljunk tőlük, vagy legalább árnyalatokat halványítsunk rajtuk.

  • AHA savak
    Az AHA savak nem csupán a pigmentfoltok hatásos ellenszerei, de más bőrproblémákat is remekül orvosolnak, mivel a hámlasztás gyorsítja a bőr felső rétegeinek megújulását.
  • Retinol
    A retinol, azaz a tiszta A-vitamin a bőrben retinolsavvá alakul át és voltaképpen fiatalodásra szólítja fel a bőrt. Harcol a foltok ellen, de a ráncokkal és a pattanásokkal is felveszi a harcot, így több legyet is üthetünk egy csapásra.
  • C-vitamin
    A C-vitamin szintén olyan csodaszer, amely átfogóan javítja a bőr összképét, emellett pedig blokkolja a pigmenttermelődésért felelős enzimet is. Plusz érv mellette, hogy a fényvédelembe is besegít, ezzel pedig eleve gátolja, hogy újabb foltokkal bővüljön a már meglévők sora.
A C-vitamin szintén olyan csodaszer, amely átfogóan javítja a bőr összképét Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.