Ne koplalj, helyette élvezd ki a fogyókúrát ezzel az 5 lépéssel

Forrás: freepik -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sajnos, még mindig sokan próbálnak koplalással lefogyni, ami a lehető legrosszabb választás. Persze a sikeres fogyás titka a rendszeresség és az önfegyelem, de szerencsére egyáltalán nem kell szenvedni egy pillanatig sem a fogyókúra során. Hogyan dobhatod le a plusz kilókat az egészségedet megőrizve, mindezt finom ételek fogyasztásával? Mutatjuk!

Miért nem szabad koplalni?

  • Nagyon hamar kimerül a szervezet. A koplalás miatt nem jut elegendő energia az életfunkciók egészséges működtetésére. Ez nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is rendkívül megterhelő, és súlyos étkezési zavarokhoz vezethet.
  • Gyengülnek a csontjaid és izmot veszítesz. Megfelelő kalciumbevitel és a többi létfontosságú ásványi anyag pótlása nélkül csökken a csontsűrűség. A szervezeted pedig a jól elraktározott zsír helyett az izmokból táplálkozik.
  • Lelassul az anyagcsere. Amikor nem fogyasztasz elegendő tápanyagot, a szervezeted lényegében energiatakarékos módra vált. Ez pedig több éhséghormont jelent, ami hosszú távon falási rohamokat is okozhat.
Forrás: freepik

Íme 5 lépés, amivel még a fogyókúra is élvezetes lesz

Ezekre figyelj a mindennapokban:

1. Fogyassz fehérjedús fogásokat!

Diétás étrend esetén alapvető az eddig megszokott szénhidrátbevitel csökkentése, viszont az így kieső energiát mégis érdemes pótolni. A fehérjék pedig a test építőkövei, amelyek kellemesebben és hosszabb ideig eltelítenek, mint a gyors felszívódású szénhidrátok.

Mely ételek tartalmaznak sok fehérjét?

  • Fehér húsok (csirke, pulyka)
  • Halak (pisztráng, harcsa)
  • Gyümölcsök (bogyós gyümölcsök, citrusfélék)
  • Zöldségek (hüvelyes zöldségek)
  • Tojás

2. Próbálj ki új ételeket!

Változatosság nélkül nem létezik élvezetes diéta. Éppen ezért, amikor csak teheted, mindig készíts valami újdonságot. Azonban az eddigi kedvenc ételeid újragondolása és egyedi fűszerezése vagy grillezett zöldségekkel való kiegészítése is remek ötlet lehet a tápláló, de végtelenül finom fogások készítéséhez.

Honnan meríthetsz inspirációt?

  • YouTube főzős videók
  • Gasztronómia oldalak a közösségi médiában
  • Szakácskönyvek

3. Ne hagyj ki étkezéseket!

Minden eredményes fogyókúra alapja a helyes étkezési szokások kialakítása. Gyakori példa, hogy a kihagyott reggelit sokan egy hatalmas ebéddel próbálják bepótolni, viszont így sokkal több kalória kerül a szervezetbe. Étkezz akár 4-5 alkalommal is egy nap, de mindig kisebb adagokban, maximálisan odafigyelve a napi mennyiségre.

Melyik a legfontosabb étkezés?

  • A reggeli. 7-8 órányi alvás után a testnek és az elmének ismét energiaforrásokra van szükségük. Fogyókúrás étrendnél például tökéletes választás lehet egy kis görög joghurt teljes kiőrlésű zabpehellyel vagy friss gyümölccsel. Ez elegendő lendületet ad a főétkezésig.

4. Időnként jutalmazd magad egy kis finomsággal!

Végérvényesen soha nem kell lemondani egyetlen ételről sem. Csupán a mértékletes fogyasztást tanácsos szem előtt tartani. Heti egyszer a kedvenc pizzád vagy hamburgered elfogyasztása még nem fogja felborítani az egyensúlyt, azonban a mindennapokból elengedhetetlen a gyorsételek és cukros édességek eltávolítása.

Milyen snackek férnek bele a diétába?

  • Protein szeletek
  • Olajos magvak
  • Gyümölcsök
  • Bármi, csak mértékkel

5. Pörgesd fel a folyamatot étrend-kiegészítőkkel!

Zsírégető készítmények és aminosav, illetve multivitamin segítségével még gyorsabban elérheted a kívánt formát. Ezek a táplálékkiegészítők akkor képesek a leghatékonyabban kifejteni hatásaikat, ha alapjában véve helyes étrendet követsz. Csodaszerek nincsenek, de az étrend célzott kiegészítése garantáltan közelebb juttat a látványos eredményekhez.

Miért fontos az aminosav a fogyókúrázóknak?

  • Az aminosav elősegíti az izomzat fenntartását. Miközben zsírt veszítesz, nagyon fontos, hogy minél több izmot megtarts. Erről pedig fehérjedús étkezéssel és megfelelő aminosav pótlással gondoskodhatsz.

A koplalás tehát soha nem vezet jóra. Sőt, egészségügyi szempontból kifejezetten súlyos problémákat okozhat. Ha a fogyókúrát nem egy rémálomnak szeretnéd megélni, hanem finom ételeket fogyasztva, energikusan vágnál bele a mindennapokba, érdemes a fenti tanácsokat figyelembe venned. Kövess fehérjében gazdag és kiegyensúlyozott étrendet. Kóstolj meg újdonságokat, és különleges alkalmakkor nyugodtan tányérra kerülhetnek a finom torták és édességek is. A sikeres fogyás titka ugyanis nem az egyszeri, hanem a mindennapi szokásokon múlik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.