Az állatok, köztük védett fajok, például Grévy-zebrák, kardszarvú antilopok és szomáliai vadszamarak ürülékét használja trópusi háza fűtésére egy brit állatkert.

"Világszinten elsőnek számító kezdeményezésünk a Zoo Poo (állatkerti kaki) erejét használja" - közölte pénteken a dél-angliai Winchesterben lévő Marwell Állatkert. Ezzel az intézmény évente 220 tonnányi szén-dioxid kibocsátását spórolhatja meg: célja, hogy 2022-ben karbonsemlegessé váljon.

A Marwell Állatkertben az állatok ürülékével fűtenekForrás: Marwell Zoo

Duncan East, az állatkert fenntarthatóságért felelős munkatársa elmondta, egyre sürgetőbb a feladat, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok használatát és hogy valamivel helyettesítsék az épületek olajfűtését.

Korábban 600 tonnányi állati ürüléket kellett elszállítani komposztba, ami a szállítás miatt újabb szén-dioxid-kibocsátással járt. Ekkor jött a biomassza ötlete. Az antilopok, zebrák és egyéb állatok ürülékét minden nap összegyűjtik, felaprítják, összekeverik, majd kiszárítják és brikettekké préselik. Így teremtenek a jövőben trópusi meleget a trópusi házban, ahol más állatok mellett különböző madarak és varánuszok is élnek.