Az állatok ürülékét használja fűtésre egy brit állatkert: céljuk a karbonsemlegesség

Forrás: Marwell Zoo -
fűtés ürülék állatkert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az állatok, köztük védett fajok, például Grévy-zebrák, kardszarvú antilopok és szomáliai vadszamarak ürülékét használja trópusi háza fűtésére egy brit állatkert.

"Világszinten elsőnek számító kezdeményezésünk a Zoo Poo (állatkerti kaki) erejét használja" - közölte pénteken a dél-angliai Winchesterben lévő Marwell Állatkert. Ezzel az intézmény évente 220 tonnányi szén-dioxid kibocsátását spórolhatja meg: célja, hogy 2022-ben karbonsemlegessé váljon.

A Marwell Állatkertben az állatok ürülékével fűtenek Forrás: Marwell Zoo

Duncan East, az állatkert fenntarthatóságért felelős munkatársa elmondta, egyre sürgetőbb a feladat, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok használatát és hogy valamivel helyettesítsék az épületek olajfűtését.

Korábban 600 tonnányi állati ürüléket kellett elszállítani komposztba, ami a szállítás miatt újabb szén-dioxid-kibocsátással járt. Ekkor jött a biomassza ötlete. Az antilopok, zebrák és egyéb állatok ürülékét minden nap összegyűjtik, felaprítják, összekeverik, majd kiszárítják és brikettekké préselik. Így teremtenek a jövőben trópusi meleget a trópusi házban, ahol más állatok mellett különböző madarak és varánuszok is élnek.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.