„Ha a képességet erősítjük, azzal a gyermek önbizalma is erősödni fog”

Forrás: Shutterstock -
szülő család magazin nevelés Beszédes Henrietta gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden szülőt foglalkoztat a kérdés, hogyan tud a legjobban helytállni ebben a szerepkörben: mivel tesz jót vagy rosszat, milyen nevelés eredményeképpen lesz boldog felnőtt a gyermekéből.

Beszédes Henrietta gyermeknevelési specialistával arról beszélgettünk, hogy szülőként milyen szarvashibákat követhetünk el, és hogy ezek helyett ő szakemberként milyen megoldásokat javasol.

Orján Dóra/Life.hu: Milyen jellemzők alapján mondjuk valakire, hogy jó szülő?

Beszédes Henrietta: Ha valaki jól végzi a szülőséget, mint szerepet az életében, akkor a legfontosabb tükör elsősorban az, hogy mit lát a saját gyerekén. Azaz, hogy az adott gyermek mennyire kiegyensúlyozott, boldog és hogyan alakít ki kapcsolatot másokkal.

Fontos, hogy a szülők képesek legyenek támogatni és elismerni, egyenrangú félként kezelni a gyermeküket.

Ha az attitűdöt nézzük, akkor fontos, hogy egy szülő nyitott és befogadóképes legyen, mert így lesz benne szándék, hogy fejlődjön és megismerje a gyerekek valódi működését.

O.D./Life.hu: Mi áll a rossz mintázatok kialakulásának hátterében?

B.H.: Gyakorlatilag a tekintélyelvű nevelés, ami még a korábbi generáció neveléséből gyökerezik, ami nemcsak a gyereknevelésben, hanem az élet minden területére kiterjedt. Nem volt döntési szabadságuk, még egy játékot sem birtokolhattak. Napjainkban is előfordul, és a felfogás bizonyos szülők és pedagógusok mentalitásába is berögződött, így az iskolapadban ülő mai gyerekek is ezt tapasztalják nap mint nap.

Fontos, hogy a szülők képesek legyenek támogatni és elismerni, egyenrangú félként kezelni a gyermeküket Forrás: Shutterstock

O.D./Life.hu: Mi az a három legnagyobb hiba, amit a szülők elkövetnek a gyereknevelés kapcsán?

B.H.: Az egyik a fentebb említett tekintélyelvű gyereknevelés, amikor nem ismerik el a gyermek véleményét és egyéni nézőpontját.

A másik, ha nem hagyják segíteni a gyermeket, például bevonni a házimunkába. Ha kihagyjuk, azzal lekicsinyeljük és leértékeljük az ő képességeit.

Ez könnyedén eredményezheti felnőtt életében azt, hogy hamarabb elmegy a kedve a munkától, a felelősségvállalástól, arról nem beszélve, hogy az önbizalmára is rossz hatással van. A harmadik hiba, ha összességében nem tanulunk a gyerekek működéséről.

O.D./Life.hu: Csak a szülő hibája a rossz nevelés? Milyen további tényezők hatnak egy kisgyerek jellemfejlődésére?

B.H.: Ha a gyermek elkerül egy közösségbe és találkozik más felnőttekkel, akik más és más nézőpontot vallanak, az feltétlenül hatással bír rá. Mégis, a legfőbb forrás a szülő marad, aki mintát tud adni arra, hogy a gyerek hogyan kezelje a különböző nehézségeket és szituációkat.

Ha a képességeket erősítjük és támogatjuk, akkor az önbizalma és felelősségvállalása is erősödni fog Forrás: Shutterstock

O.D./Life.hu: Milyen megoldásokat kell egy szülőnek alkalmaznia ahhoz, hogy gyermekéből később boldog felnőtt válhasson?

B.H.: Az első, hogy a gyermek a képességeinek megfelelően legyen fejlesztve. Fontos látni, hogy miben ügyes a gyermek, mégis teret kell adni arra, hogy ő fedezze fel a lehetőségeit. A képességet nemcsak a tehetség fogalmával együtt kell felfogni, hanem azzal kapcsolatban is, hogyan tud ő egy hétköznapi cselekvést megoldani és abban ügyesen helytállni.

Ha a képességet erősítjük és támogatjuk, akkor az önbizalma és felelősségvállalása is erősödni fog.

Engedni kell, hogy a gyerekek hozzájáruljanak a mindennapok működéséhez. A gyerekek értelmesek és pontosan tisztában vannak azzal, hogy mennyi mindent kapnak a szüleiktől, és amikor segíteni szeretnének, például a háztartásban, azzal ők viszonozni szeretnék ezt. Az is fontos, hogy a gyerekek minél több megértést kapjanak.

O.D./Life.hu: Írtál a témában egy könyvet. Miben segít a munkád a szülőknek?

B.H. : A gyerekeknek jó érzésű, stabil szülőre van szükségük, így a munkámmal tudást adok, a tudás pedig stabilitással szolgál. Ha a szülő érzelmileg stabil, akkor könnyebben kezel helyzeteket, kreatívabb és nyugodtabb lesz, így hosszú távon is együttműködést tud kialakítani a gyermekével.

Beszédes Henrietta gyermeknevelési specialista Forrás: Beszédes Henrietta

A könyvem kifejezetten arra világít rá, hogy mi az a 10 szabály, amelyet ha szülőként alkalmazunk, akkor sokkal sikeresebb lehet a gyereknevelés. Segítek abban is, hogyan tudják működő eszközökre váltani a rossz mintákat.

O.D./Life.hu: Mi az az útravaló, amit azoknak a szülőknek ajánlanál, akik még gyereknevelés előtt állnak?

B.H.: Amennyiben egy szülő hajlandó folyamatosan fejlődni és szeretne tanulni a gyereknevelésről, akkor magától is rájön, hogy valójában ez az időszak milyen sok örömöt adhat.

Ha félünk tőle, az azért van, mert valamit nem tudunk biztosan, és a tudás hiánya bizonytalanságot szül. Ha nyitottak vagyunk a fejlődésre és a tudásra, akkor magabiztosan tudjuk kezelni ezt az életterületet is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.