Óriási égitest lehet a Naprendszer 9. bolygója

Forrás: WikiImages/pixabay.com -
csillagászat tudomány Naprendszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyelőre ismeretlen bolygó a kutatók szerint a Naprendszer peremén keringhet, létezésére nemrég találhattak bizonyítékot a csillagászok.

A Naprendszer, ahogyan ma ismerjük, évmilliárdokkal ezelőtt alakult ki. Kezdetben a gázóriások – a Jupiter, a Szaturnusz, a Neptunusz, az Uránusz és rajtuk kívül egy ismeretlen test, amely a rejtélyes 9-es bolygó lehetett – körkörös és egyenletes pályán lebegtek a születő Nap körül, amíg meg nem zavarták őket – írja a Ripost.

A Naprendszer Forrás: WikiImages/pixabay.com

A gázóriások kezdetben egyenletes távolságú és körkörös pályán keringtek, mely később egyenetlen távolságúra és hosszúkásra módosult. A tudományos körökben közismert nizzai modell szerint mindez a kaotikus instabilitás miatt történt. Egy nemrég megjelent tanulmány társszerzője, Seth Jacobson, a Michigani Egyetem kutatója és csapata azonban másra gyanakodott, és azt akarták kideríteni, mi áll valójában a váltás hátterében.

Amikor a gázóriások keringés közben túl közel kerültek egymáshoz, elkezdtek hátrálni. Az egyetlen kivétel a Jupiter volt, mert az már elég gázt ürített ki a gyűrűjébe ahhoz, hogy elérje jelenlegi hatalmas méretét. Ám amikor a többi gázóriás távolodni kezdett a Naptól, destabilizálták a Naprendszert, megzavarva saját pályarezonanciáikat.

Jacobson és csapata olyan szimulációkat készített ezekről a kölcsönhatásokról, amelyekben a gravitációs erők folyamatosan változtatják a Nap és a bolygók helyzetét és sebességét.

David Nesvory kutató szerint a Jupiter tengelyének módosulása során hatalmas jéghegy lökődött ki a Naprendszerbe, ebből alakulhatott ki a 9. bolygó.

Az egyelőre ismeretlen égitest kutatása nem újkeletű, akadnak olyan tudósok is, akik szerint túl kevés speciális pályahelyzetű objektumot ismerünk, így statisztikailag nem meggyőző azt állítani, hogy ezeket akár egy távoli 9. bolygó vagy egy távoli kisbolygó-öv alakította ki.

A számítások szerint, ha létezik ez az égitest, akkor a Föld és a Neptunusz tömege és mérete közötti paraméterekkel rendelkező nagybolygóról van szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.