A kutatók szerint az elkövetkezendő 100 milliárd évben legalább 20 alkalommal lesz arra esély, hogy a kék gázóriás pályaváltása káoszt idézzen elő naprendszerünkben.

A Királyi Csillagászati Társaság tudósai 2880-féle szimulációt futtattak le, hogy megtudják, milyen hatást gyakorolna a Neptunusz pályaeltérése a Naprendszerre, ha egy közelében elhaladó csillag megzavarná szokványos keringését. Elég lenne csupán 0,1%-nyit változnia (tehát nagyjából 4,5 millió kilométernyit), és máris káoszba fulladna az általunk ismert világrend.

A NaprendszerForrás: WikiImages/pixabay.com

A többi bolygó alighanem egymásnak ütközne, vagy egyszerűen kirepülne a rendszerből – természetesen mindkét forgatókönyvnek végzetes következményei lennének. Ezek a változások azonban nem két perc alatt mennének végbe: körülbelül 20 millió év kellene ahhoz, hogy a Földön és a Marson is érezni lehessen a hatásukat.

A szimulációk és a becslések szerint a következő 100 milliárd évben 20 alkalommal fordulhat elő, hogy egy idegen csillag annyira közel kerüljön hozzánk, hogy az kaotikus eseményeket indítson el. Ez persze nem nagy esély, ráadásul addigra a Napunk „üzemanyaga" kifogy, ami sokkal nagyobb veszélyt jelent a civilizációnk továbbélése szempontjából – írja a promotions.hu