A csípősen csodás csalán, ami segítette az embereket a háborúk alatt

Forrás: Shutterstock -
érdekesség csalán magazin gyógynövény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csalánt sokan bosszúsan szokták emlegetni, mint azt a növényt, ami megkeseríti a kirándulásokat, hiszen hozzáérve égető, viszkető kiütéseket okoz. Ám a csalán ennél sokkal több!

Mit érdemes tudni a csalánról?

A csalán egyszerre gyom- és gyógynövény. Bár sokaknak csupán bosszúságot jelent, mások számára igazi kincs. A csalánból készülhet ruha, erre azonban a középkor óta csak ritkán volt példa. Akkor a háborús időkben a kendert helyettesítették vele, tehát a csalánból fontak fonalat a szövetekhez.

Mielőtt kaszát ragadnál és elkezdenéd pusztítani a csalánt, jobb, ha tudod, több hazai lepkefajtának is tápnövényeként szolgál – ilyen például a tarkalepkék családjába tartozó pókhálós lepke.

A csalán, mint utálatos, csípős növény...

Mindenképp gumikesztyűben ajánlott nekivágni a leszedésének, mivel a csalán saját védelme érdekében hangyasavat termel, melyet a csalánszőrök tartalmaznak. Ezek a leveleken és a száron is megtalálhatóak. A velük való érintkezés szinte azonnal bőrirritációt vált ki.

A csalánszőrök a hangyasavon kívül, még acetilkolint, szerotonint és hisztamint is juttatnak a bőrbe, ezért annyira fájdalmas a csaláncsípés, és ezért lesz szinte azonnal kiütésünk tőle.

Gumikesztyűben ajánlott nekivágni a leszedésének Forrás: Shutterstock

A csalán, mint remek étel...

Ugyan nem fűszernövény, mégis remekül lehet használni a konyhában. Megtisztított leveleiből főzelék készíthető, zsenge hajtásait pedig levesekbe, salátákba is lehet tenni. Ám érdemes nagyon odafigyelni az előkészítésére, és alaposan megtisztítani, hiszen a csalánszőrökön túl akár apró rovarok is lehetnek a levelein, a szárán.

Megtisztított leveleiből leves készíthető Forrás: Shutterstock

A csalán, mint természetes orvosság...

A csalánban található A-, B-, C-, K-, P- vitamin, vas, szelén, kalcium, valamint különböző flavonoidok. Hatóanyagainak köszönhetően remekül hat szív-, ér- és emésztőrendszeri panaszok esetén, továbbá jótékony hatással van a női- és férfi ivarszervekre is.

A népi gyógyászatban az egyik legrégebben használt gyógynövény, melyet főként szárított formában, teaként alkalmaznak. A csalán többek között jó reumára, lázcsillapításra, vértisztításra, gyulladáscsökkentésre, ízületi panaszokra, salaktalanításra, méregtelenítésre, húgyúti fertőzésekre és különböző bőrbetegségekre is.

A népi gyógyászatban az egyik legrégebben használt gyógynövény Forrás: Shutterstock

Hajerősítő tulajdonsága is van, ám a csalános samponokban, tonikokban és más, hajápoló termékekben nem a levelét, hanem a gyökere alkoholos kivonatát használják.

A frissen szedett csalánból mi is készíthetünk főzetet, de érdemesebb inkább olyan készítményeket keresni a patikákban, drogériákban és bioboltokban, melyekben már felhasználható formában - kapszula, kenőcs, teakeverék - található meg a csalán.

A csalán, mint a kerted, sőt a virágládád éke...

A különböző nemes csalánok egyáltalán nem rendelkeznek mérgező szőrökkel, így bátran ültetheted őket. Erőteljes színűkkel – ami lehet akár egészen világoszöld vagy épp mély bordó -, dús levélzetükkel hamar a kedvenc növényeiddé válhatnak. Szeretik a napfényt, és elegendő víz mellett hamar bokorszerűvé is válhatnak.

Sőt, a csalánt a kártevők távoltartására is lehet használni: erről részletesen egy korábbi cikkünkben írtunk.

Figyelem! Csalánt tartalmazó készítményeket várandósok és magas vérnyomásban szenvedők csak orvosi felügyelettel alkalmazhatnak!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.