A csalánt sokan bosszúsan szokták emlegetni, mint azt a növényt, ami megkeseríti a kirándulásokat, hiszen hozzáérve égető, viszkető kiütéseket okoz. Ám a csalán ennél sokkal több!

Mit érdemes tudni a csalánról?

A csalán egyszerre gyom- és gyógynövény. Bár sokaknak csupán bosszúságot jelent, mások számára igazi kincs. A csalánból készülhet ruha, erre azonban a középkor óta csak ritkán volt példa. Akkor a háborús időkben a kendert helyettesítették vele, tehát a csalánból fontak fonalat a szövetekhez.

Mielőtt kaszát ragadnál és elkezdenéd pusztítani a csalánt, jobb, ha tudod, több hazai lepkefajtának is tápnövényeként szolgál – ilyen például a tarkalepkék családjába tartozó pókhálós lepke.

A csalán, mint utálatos, csípős növény...

Mindenképp gumikesztyűben ajánlott nekivágni a leszedésének, mivel a csalán saját védelme érdekében hangyasavat termel, melyet a csalánszőrök tartalmaznak. Ezek a leveleken és a száron is megtalálhatóak. A velük való érintkezés szinte azonnal bőrirritációt vált ki.

A csalánszőrök a hangyasavon kívül, még acetilkolint, szerotonint és hisztamint is juttatnak a bőrbe, ezért annyira fájdalmas a csaláncsípés, és ezért lesz szinte azonnal kiütésünk tőle.

Gumikesztyűben ajánlott nekivágni a leszedésénekForrás: Shutterstock

A csalán, mint remek étel...

Ugyan nem fűszernövény, mégis remekül lehet használni a konyhában. Megtisztított leveleiből főzelék készíthető, zsenge hajtásait pedig levesekbe, salátákba is lehet tenni. Ám érdemes nagyon odafigyelni az előkészítésére, és alaposan megtisztítani, hiszen a csalánszőrökön túl akár apró rovarok is lehetnek a levelein, a szárán.

Megtisztított leveleiből leves készíthetőForrás: Shutterstock

A csalán, mint természetes orvosság...

A csalánban található A-, B-, C-, K-, P- vitamin, vas, szelén, kalcium, valamint különböző flavonoidok. Hatóanyagainak köszönhetően remekül hat szív-, ér- és emésztőrendszeri panaszok esetén, továbbá jótékony hatással van a női- és férfi ivarszervekre is.

A népi gyógyászatban az egyik legrégebben használt gyógynövény, melyet főként szárított formában, teaként alkalmaznak. A csalán többek között jó reumára, lázcsillapításra, vértisztításra, gyulladáscsökkentésre, ízületi panaszokra, salaktalanításra, méregtelenítésre, húgyúti fertőzésekre és különböző bőrbetegségekre is.

A népi gyógyászatban az egyik legrégebben használt gyógynövényForrás: Shutterstock

 

Hajerősítő tulajdonsága is van, ám a csalános samponokban, tonikokban és más, hajápoló termékekben nem a levelét, hanem a gyökere alkoholos kivonatát használják.  

A frissen szedett csalánból mi is készíthetünk főzetet, de érdemesebb inkább olyan készítményeket keresni a patikákban, drogériákban és bioboltokban, melyekben már felhasználható formában - kapszula, kenőcs, teakeverék - található meg a csalán.

A csalán, mint a kerted, sőt a virágládád éke...

A különböző nemes csalánok egyáltalán nem rendelkeznek mérgező szőrökkel, így bátran ültetheted őket. Erőteljes színűkkel – ami lehet akár egészen világoszöld vagy épp mély bordó -, dús levélzetükkel hamar a kedvenc növényeiddé válhatnak. Szeretik a napfényt, és elegendő víz mellett hamar bokorszerűvé is válhatnak.

Sőt, a csalánt a kártevők távoltartására is lehet használni: erről részletesen egy korábbi cikkünkben írtunk.

Figyelem! Csalánt tartalmazó készítményeket várandósok és magas vérnyomásban szenvedők csak orvosi felügyelettel alkalmazhatnak!