A tojáshéj sokkal több mindenre jó, mint gondolnád: ezért ne dobd a szemétbe!

Forrás: Shutterstock -
tojáshéj újrahasznosítás tojás felhasználás szemét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha eddig te is a szemétbe dobtad a tojáshéjat, ideje, hogy leszokj erről, ugyanis óriási hasznát veheted az egyébként haszontalannak tűnő barnás színű héjnak. Cikkünkben összegyűjtöttük, mi mindenre jó a tojáshéj, ami tavasszal nagy segítséget nyújthat neked!

Hiába fúj kint orkánerejű szél, és az előrejelzések szerint az igazi tél is hamarosan beköszönt, sokan már gőzerővel készülnek a tavaszra. Nincsenek ezzel máshogy a hobbikertészek sem, hiszen februártól már el lehet kezdeni a palántázást, és a korai zöldségeket is földbe lehet ültetni.

Ahhoz, hogy még több tápanyag kerüljön a földbe, sokan preferálják a trágyát, és annak különböző fajtáit, amivel nincs is semmi gond, azt viszont kevesen tudják, hogy a tojáshéj is hasonló pozitív tulajdonságokkal bír. Sütés-főzés közben tehát a szemetesbe dobás helyett tedd félre a tojáshéjakat: öblítsd el őket, szárítsd ki, törd apróra, és hasznosítsd a kertben.

Viszlát, csigák!

Ha van kerted, biztosan te is találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy a palánták levelei meg vannak rágcsálva. Ezt sokszor a meztelen csigák csinálják, de nem kell aggódnod, mert ezektől a kissé gusztustalan kártevőktől is könnyedén megszabadulhatsz anélkül, hogy gyilkosságot követnél el. Ha körbeszórod a zsenge palántákat apróra tört tojáshéjjal, a kártevők nem bántják a növényeket, a héjak éles szélein ugyanis ők sem szívesen csúsznak át.

Használd trágyaként!

Az összetört tojáshéj a virágföldbe keverve valóságos csodaszer, ugyanis kiváló kalciumforrásként szolgál. Ha apróra töröd és a földhöz kevered, hosszú hónapokig biztosítod a talaj kalciumpótlását, ezáltal tápanyagdúsabb lesz a talaj, amit, hidd el, a növények meghálálnak.

Forrás: Shutterstock

3. Használd "tisztítószerként"

Gondoltad volna, hogy az ecet mellett a tojáshéj is tökéletes takarítószer lehet? Bizony, segít ugyanis tisztán tartani a mosogatót és a lefolyót! Néhány apró tojáshéj-töredék garantáltan kipucolja a lefolyóba ragadt ételmaradékot, így használd bátran, ha elakadást, vagy furcsa szagot észlelsz - írja a Ripost.

A tojáshéj nemcsak lefolyótisztítóként, de súrolószerként is tökéletes szerepet tölt be: szépen megtisztítja a felületeket, de vigyázz, mert egyes felületeket könnyedén megkarcolhat. A biztonság kedvéért használatkor szórd a tojáshéjtörmeléket szappanos szivacsra, és így kezdj neki a takarításnak!

4. Törd ketté ügyesen, és használd kaspónak!

Gondoltál már a tojáshéjra kaspóként? Valószínűleg nem, pedig ideális csíráztatáshoz is.Nem kell mást tenned, csak egy tűvel aprócska lyukat szúrni a tojáshéj aljába, hogy a felesleges víz könnyedén távozzon belőle. Ezután mehetnek a tojáshéjak egy tartóba, majd szórj beléjük földet és ültesd bele a vetőmagokat. Ha már elég nagyra nőttek, érdemes átültetni őket nagyobb cserépbe, ehhez azonban nem kell kivenned a tojáshéjból, hiszen az idővel lebomlik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.