A hústól a gombáig, a sárgarépától a sajtig sokan vásároljuk ugyanazokat az élelmiszereket hétről hétre. Ám nehogy azt gondold, hogy mindennap salátaleveleket kell rágcsálnod ahhoz, hogy egészségesen étkezz – most eláruljuk, miért is érdemes továbbra is a kedvenc "hétköznapi" finomságaidat fogyasztanod. 

Paprika és répa – ha gyönyörű bőrre vágysz

A sárgarépa és a paprika sokak étrendjében szerepel, ám jó, ha tudod, ennek a két zöldségnek nemcsak a C-vitamin-tartalma nagyon magas. Egy új, Skóciában készült kutatás önkéntes résztvevői hat héten keresztül mindennap fogyasztottak paprikát és 150 ml sárgarépalevet. A vizsgálat végén arról számoltak be, hogy a zöldségek fogyasztása a bőrnek „egészségesebb ragyogást" kölcsönzött. A skót vizsgálat megállapította, hogy a zöldségekben lévő karotinoid nevű pigmentanyag volt felelős a bőr színének megváltozásáért. „Meglepő, hogy az étkezési szokásaink kismértékű változása milyen kedvező hatást eredményezett" – mondta a kutatást vezető dr. Ross Whitehead. „Azoknál az embereknél, akik több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, a bőr tónusa »aranylóbb«, ezért egészségesebbnek és vonzóbbnak tűnik."

Forrás: Thinkstock

 

Ételek és italok, amiktől szép, aranybarna bőröd lesz

A szépen lebarnult bőr évtizedek óta az egészség és a fittség szimbólumának számít. Igen ám, de az utóbbi években másról sem hallani, mint a napsugárzás ártalmairól. A legtöbben viszont mégsem szeretnénk sápadtak maradni – mi hát a megoldás? Egyél olyan ételeket, amelyek szépítik a bőrt – a Life.hu kedvenceiért kattints IDE!

 

Sajt – segíti a fogyást

A sajt korábban a diétázók esküdt ellensége volt, de egyre több a tudományos bizonyíték arra, hogy valójában ez nem helytálló. Bár a sajtnak magas a zsírtartalma, „nem minden gramm zsír számít, amikor tejtermékekben fogyasztjuk" – mondta Alice Roberts professzor. A sajtban igen sok kalcium is van, és egy elmélet szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy a zsír emésztetlenül haladjon át a szervezeten. Az elmélet igazolására egy önkéntes a tesztétkezése során kezdetben kevés, majd sok tejterméket és kalciumot tartalmazó diétán volt. A tesztétkezés során vizsgálták a széklet zsírtartalmát. Az önkéntes kevés tejtermék és kalcium fogyasztása mellett napi 8 g (heti 56 g), sok tejtermék és kalcium fogyasztása esetén napi 12,5 g (heti 88 g) zsírt ürített. Roberts professzor véleménye szerint kalcium és zsír együttes fogyasztása esetén egy „szappanszerű anyag" keletkezik a bélben, ami megakadályozza a zsír felszívódását.

Forrás: Thinkstock

Alma – szépít, karcsúsít

Az alma nemcsak az egyik legnépszerűbb gyümölcs itthon, de nagyon egészséges is. Magas a rost-, és alacsony a kalóriatartalma, továbbá C-vitaminban is különösen gazdag. De nem mindegy, melyik almát választod: a Gála alma nagyon népszerű, ám nem ez a legegészségesebb. Az almák polifenoltartalma határozza meg ugyanis, hogy mennyire egészségesek. A polifenolok növények által termelt vegyületek, amelyek olyan betegségek megelőzésében segíthetnek, mint az Alzheimer-kór, a szívbetegségek vagy a magas koleszterinszint. Egy korábbi vizsgálatból megállapították, hogy minél keserűbb az alma, annál magasabb a polifenoltartalma. Eszerint a Bramley, a Granny Smith és a Russet a legjobb választás, ám fontos megjegyezni, hogy a polifenolok közel fele az almák héjában található, ezért nem érdemes ezt a részt kidobni.

Forrás: Thinkstock
Gránátalma, te csodás!

A gránátalma egy piros egzotikus gyümölcs, amely antioxidáns-tartalma mellett az egész szervezetedet karbantartja, feltéve, ha rászánsz pár percet, és  kiszedegeted a héj alól az apró, lédús magokat. Sőt, a gyümölcs pár cseppjétől a szexuális életed is felpezsdülhet! ITT korábban írtunk is arról, miért érdemes még fogyasztanod. 

Tej – fogyaszd edzés után!

Felejtsd el a cukrozott sportitalokat – edzés után a feltöltődéshez érdemes tejet fogyasztanod! Kutatók azt állapították meg, hogy a tej nemcsak azért egészséges, mert tele van kalciummal, B2- és A-vitaminnal, de az edzést követő folyadékpótlás leghatékonyabb módja is egyúttal. Olyan, önkéntesek körében végzett vizsgálat során, akik a fizikai igénybevétel miatt az izzadással jelentős mennyiségű folyadékot vesztettek, a vizet és a sportitalokat megelőzve a tej hidratált a legjobban. A rehidrációhoz a víz mellett elektrolitok bevitelére is szükség van. A tej pedig kielégítő mennyiségben tartalmaz nátriumot és káliumot, a vízben lényegesen kevesebb elektrolit van, a sportitalokban pedig elenyésző mennyiségben. A tejben lévő fehérje hosszabb ideig marad a gyomorban, ami lassítja a víz felszívódását, ezért az lassabban választódik ki a veséken keresztül. 

Forrás: Thinkstock

Rejtett kalóriák – óvatosan a salátával!

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a saláta egészséges ugyan, de nem árt figyelned az összetevőkre.Az öntet ugyanis jelentősen megnövelheti az étel kalóriatartalmát, ha pedig készen vásárolod, nem árt ellenőrizni a terméken, hogy milyen egyéb összetevőkből áll. ITT mutattunk már olyan salátaönteteket, melyek tényleg egészségesek, ráadásul otthon is elkészítheted őket, de ha még kevesebb kalóriát akarsz bevinni a szervezetedbe, bőven elég, ha a zöldségeket egy kis olívaolajjal, citromlével, néhány friss fűszerrel szórod meg. 

Forrás: Thinkstock

Értékes tápanyagforrás – fogyassz gombát!

A klasszikus diétákból sokszor kimarad a gomba, mert nehezen emészthető, ez azonban részben kiküszöbölhető azzal, ha alaposan megrágsz minden falatot. Vétek a gombát kihagyni az étrendedből, mert magas a B-vitamin-tartalma, és jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, például szelént és káliumot. A D-vitamin-tartalma viszonylag alacsony. A D-vitamin a csontok és a fogak egészségéhez szükséges, és leginkább napfény hatására termelődik a bőrben. Ugyanakkor a gomba napfény hatására maga is képest D-vitamint előállítani. Mindössze egyórányi napsütéstől is fokozódik a gomba D-vitamin termelése, és attól függetlenül, hogy a gombát ez után hűtőszekrényben tárolják vagy megfőzik, a D-vitamin-tartalma változatlan marad. 

Mennyi a tápanyag a gombában?

A gomba értékes tápanyagok forrása, rendszeresen fogyasztva pedig több krónikus betegség megelőzésében is segítségünkre lehet. Az Origo.hu korábbi cikkéből kiderül, miért is érdemes a gombát beiktatnod az étrendedbe.