5 dolog, amire soha ne használd az ecetet takarításkor

takarítás ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ecet az egyik legkörnyezetkímélőbb természetes tisztítószer. Vizsgálatok szerint a 10%-os ecet a kórokozók 99,99%-át elpusztítja, így tökéletesen fertőtlenít is. Van azonban néhány olyan felület, amin savtartalma miatt egyáltalán nem javasolt használni.

1. Fafelületek

A fapadlót és a fabútorokat is roncsolhatja az ecetes tisztítás. A keményfa padlók fedőrétegét és a fabútorok viaszos bevonatát ugyanis károsítja a sav, emellett matt, tompa fényű marad a felületük a tisztítást követően.

2. Képernyők, kijelzők

Míg az ablakok takarításához kiválóan alkalmas az ecet, az elektronikus eszközök képernyőinek és kijelzőinek egyáltalán nem tesz jót a használata. Az ecetsav károsíthatja vagy akár el is távolíthatja a kijelzők bevonatát, így azok elveszítik tükröződésgátló tulajdonságukat is. Vegyszer nélküli megoldásként mikroszálas kendőt érdemes használni.

Érdemes óvatosan bánni az ecettel - Illsztráció Forrás: Shutterstock

3. Fugák

A konyhai és fürdőszobai csempék közötti illesztések anyaga általában habarcs. Ennek bizonyos alkotóelemeit az ecet tartós használata feloldja és károsodik a fuga. Teljesen nem kell lemondani az ecetről azért, de ajánlott óvatosan bánni vele. Ha például nagyon erősen szennyezett a felület, előtte nedvesítsük be vízzel a csempe illesztéseit, hogy a savas hatás minél inkább csak a felületet érje. A rendszeres használatot viszont mindenképpen kerülni kell.

4. Vinyl és linóleum

A vinyl és linoleum padló sem szereti az ecetet, többszöri ecetes tisztítást követően egészen biztosan kifakul a színe és károsodik az anyag.

5. Kőfelületek

Bár az ecet fertőtlenítő hatása nagyon jól jön a konyhában, a kőből készült felületeken egyáltalán nem ajánlott a használata. A környezetbarát takarítást szem előtt tartva a gránit vagy kvarc munkapultokat elegendő egy nagyméretű nedves mikroszálas kendővel áttörölni, a terasz kőből készült járólapjait pedig mikroszálas felmosóval tisztítani – javasolják az egyik legnagyobb hazai tisztítóeszközgyártó szakértői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.