A trükkös elméletet a hsziani Shaanxi Egyetem kutatói dolgozták ki, miután a módszert tesztelték néhány önkéntesen.
Az elmélet kutatói szerint az emberek többsége sokkal többet eszik, mint amennyire valójában szüksége lenne a szervezetének. Azonban, ha kisebb adagokat teszük a tányérra, kisebb darabokban elrendezve, sokkal kevesebbet fogunk enni.
Ezt a kutatásuk eredményei is alátámasztották.
A kísérletbe 34, átlagosan 20 éves résztvevőt vontak be. Nekik 60 fotót mutattak meg, amelyeken tíz különböző mennyiségű csokoládé volt látható, 60 grammtól egészen a 200 grammig, különböző számú darabokra vágva.

Például készült hat kép egy 100 grammos csokoládéról, amelyet 9 és 16 darabra is osztottak.
Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők a 16 darabos csokoládét nagyobb mennyiségnek gondolták, mint a kilenc darabosat, holott mindkettő egyaránt 100 gramm volt.
A tesztet kitöltők akkor is nagyobbnak vélték a csokoládét, amikor az édességet feldarabolták és szétterítették a tányéron - írja a Daily Mail.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogyha az ételt feldaraboljuk, és a részeket távol helyezzük egymástól, akkor többnek fogjuk érezni az étel mennyiségét, így kevesebbet fogunk belőle enni.