Új poloskacsapdát fejlesztettek ki magyar kutatók

Forrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin -
nem őshonos fajok kártevő növényvédelem poloska invázió csapda poloska inváziós fajok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hazánkban őshonos poloskafajok mellett az utóbbi években megjelentek más, úgynevezett inváziós fajok is, melyek olyan jól érzik magukat hazánkban, hogy úgy döntöttek, maradnak. Ám ennek a növénytermesztéssel foglalkozók nem igazán örülnek, mivel ezek a poloskák tönkreteszik többek között a paradicsom- és paprikatermést. 

Az ATK NÖVI kutatói saját fejlesztésű és kivitelezésű csapdát fejlesztettek ki az inváziós fajok ellen, mely azon alapszik, hogy az említett fajok ősszek olyan helyeket keresnek, amelyek jobb esélyeket biztosítanak számukra a túlélésre. Ilyen helyek a melegebb, jól védett tereptárgyak, lakások. Ezért a kutatók által kifejlesztett csapdák mesterséges hőforrást alkalmaznak a poloskák csalogatására.

Poloskalárvák Forrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin

A csapdatestben elhelyeztek egy termosztáttal szabályozott fűtőlapota a megfelelő hőmérsékletet folyamatos biztosítása érdrekében, így a poloskáknak kedvező telelőhelyet imitálnak. A csapdákat októberben helyezték ki egy a poloskák kedvelte telelőhely elé, ahol nagyszmban főként márványos poloskák gyülekeztek. A fűtött csapdák mellé fűtés nélküli kontrollcsapdákat is kihelyeztek.

A poloskák a délutáni napos órákban szignifikánsan nagyobb számban vonultak be a fűtött csapdákba: egy átlagos napon, ötórás működés mellett a közelben lévő márványos poloskák átlagos egyedszámának a 13 százaléka mászott be a fűtött csapdákba.

A fűtött csapdák alkalmazása abban az időszakban eredményes, amikor a feromoncsapdák hatékonysága csökken. Az új, a lakosság számára is használható, környzetbarát, toxikus anyagokat egyáltalán nem tartalmazó csapdával a védekezés és a kártevők számának további gyérítése hosszabb időszakra kibővíthető - írja a 24.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.