Fel vagy puffadva? Ezek az okok állhatnak mögötte

Forrás: Shutterstock -
okok puffadás magazin emésztés
A puffadás egy kellemetlen tünet, amelyet sokan tapasztalnak, ám gyakran nehéz meghatározni az okát, mert számos kiváltó tényező állhat a hátterében. Sajnos amíg az okát nem tudjuk, addig megszüntetni is nehéz, ezért első körben érdemes felderíteni a puffadás okát. Íme néhány gyakori ok, ami puffadáshoz vezethet: 

1. Túlzott gázképződés

A túlzott gázképződés az egyik leggyakoribb oka a puffadásnak. A túlzott gázképződést az ételek, mint például a bab, a lencse, a hagyma, a káposzta és a kel okozhatják. Érdemes kipróbálni, hogy egyesével csökkentjük vagy elhagyjuk ezeket az élelmiszereket, majd eg-két hétig figyeljük a szervezetünk reakcióját. Amennyiben nem tapasztalunk változást, úgy érdemes tovább kutakodni.

2. Laktóz intolerancia

A laktóz intolerancia olyan állapot, amelyben az emberi szervezet képtelen emészteni a tejcukrot. Ennek eredményeként a tejcukor a vastagbélben bomlik le, és gázokat termel, ami puffadáshoz vezet. Ha laktóz intoleranciában szenvedsz, kerülnöd kell a tejtermékeket. Sokan keverik a tejcukor érzékenységet a laktóz érzékenységgel, ezért mielőtt diétába kezdesz, derítsd ki, melyik igaz rád.

3. Stressz

A stressz nemcsak az érzelmi és mentális állapotunkat befolyásolja, hanem a testünkre is hatással van. Az stressz hormonok megzavarják az emésztőrendszer működését, ami puffadáshoz és más emésztőrendszeri problémákhoz vezethet.

Forrás: Shutterstock

+1. Szénhidrátok

A szénhidrátok lassan emészthetőek, és ha túl sokat fogyasztunk belőlük, akkor a vastagbélben erjednek, ami puffadást okozhat. Kerülni kell a fehér kenyereket, a tésztákat és a cukros édességeket. Persze nem feltétlen kell teljesen lemondani róluk, a megoldás inkább a mértéktartásban rejlik.

Ha puffadást tapasztalsz, próbálhatod ki ezeket

Mozogj rendszeresen: Az edzés segít az emésztési folyamatok gyorsításában, ami csökkenti a puffadás kockázatát.

Csökkentsd a sófogyasztásod: A túlzott sófogyasztás a szervezetben vízvisszatartást okozhat, amely puffadáshoz vezet.

Fogyassz probiotikumokat: A probiotikumok segíthetnek a bélflóra helyreállításában és az emésztés javításában, így csökkenthetik a puffadást. Próbálj meg olyan ételeket fogyasztani, mint a joghurt, a savanyú káposzta, a kimchi és a kombucha, amelyeknek magas a probiotikumtartalmuk.

Igyál elegendő folyadékot: Az elégtelen folyadékbevitel dehidratáltsághoz és székrekedéshez vezethet, amelyek mind hozzájárulhatnak a puffadáshoz. Próbálj meg napi legalább 8-10 pohár vizet inni, és kerüld az édes vagy alkoholos italokat.

Kerüld a rágógumit: A rágógumi rágása közben levegőt nyelhetsz, ami puffadást okozhat.

Kerüld a gáztermelő ételeket: Bizonyos ételek, mint a bab, a káposzta és a hüvelyesek, gázokat termelhetnek a bélben, ami puffadáshoz vezethet. Ha észreveszed, hogy bizonyos ételek fogyasztása után puffadást tapasztalsz, akkor próbáld csökkenteni a fogyasztásukat.

Ha a puffadás rendszeres és kellemetlenné válik, akkor érdemes lehet orvoshoz fordulni, hogy kizárják az esetleges betegségeket. Egy szakember pontosan, személyre szabottan meg tudja mondani, hogyan lehet csökkenteni a puffadást és javítani az emésztést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.