Bermuda-háromszög: a világ egyik legmisztikusabb és legrejtélyesebb helyszíne

metánbuborék Bermuda Bermuda-háromszög rejtély eltűnés magazin korallzátony misztikum kóbor hullám hajóroncs
Az Egyesült Államok keleti partjainál található a hírhedt Bermuda-háromszög, ahol évente átlagosan 4 repülő és 20 hajó tűnt el, gyakran nyom nélkül. Az Atlanti-óceán ezen területén, melyet az Ördög háromszögének és az elveszett roncsok temetőjének is hívnak, több mint 1000 ember esett már áldozatul.

Sokan paranormális jelenségekre és földönkívüliekre gyanakodtak, a tudósok azonban a legtöbb jelenségre találtak tudományos magyarázatot.

A híres korallzátony, ahol több mint 300 hajó süllyedt el

A Bermuda-háromszög északi csúcsánál több mint 300 roncs veszi körbe a szigetet, melynek nagy része a hatalmas korallzátonyokon akadt fenn. Ami érthetetlen, hogy ezeket a korallzátonyokat jelölik a térképek, a nagy kérdés így az, hogy mégis miért nem tudták a hajók kikerülni?

A magyarázat valószínűleg abban rejlik, hogy Bermuda alatt egy vulkanikus szikla és hatalmas mennyiségű, vasban gazdag magnetit – a Föld legerősebb mágneses anyaga - rejlik. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy a sziklák alatti magnetit teljesen megzavarta a hajók iránytűit és eltérítette őket valós úticéljuktól. A kapitányok azt gondolhatták, hogy távol vannak az alattomos korallzátonyoktól, de tévedtek: éppen feléjük tartottak.

A Bermuda-háromszög északi csúcsánál több mint 300 roncs veszi körbe a szigetet Forrás: http://bermudatrianglehistory.blogspot.hu

Metánbuborékok

A Bermuda-háromszög vizei hatalmas fagyott metánbuborékokat rejtenek, melyek a tudósok szerint sok hajó elsüllyedésére adhatnak magyarázatot. Ezek azonban nemcsak a hajók eltűnéséért lehetnek felelősek, hanem a repülőgépeket is megbénítják. Amikor a gáz a felszínre kerül és vegyül a levegővel, az turbulenciát okozhat, a metán leállíthatja a hajtóműveket, de akár robbanást is okozhat. Mindez olyan gyorsan történik, hogy nincs idő vészjelzés leadására.

Kóbor hullám, ami egy masszív hajót is könnyedén kettétör

1918. márciusában hagyta el Barbados kikötőjét a USS Cyclops haditengerészeti szénszállító, mely sosem érkezett meg Baltimore-ba, 293 fős személyzetével nyomtalanul eltűnt. Az esetet teljes rejtély övezi, csupán feltételezések vannak, mi történhetett. Ami biztos, hogy a Cyclops útvonala érintette a Bermuda-háromszög déli peremét, ahol a víz felszíne alatt egy 8 km mély, 90 km széles és 1600 km hosszú árok húzódik. Nemcsak a Cyclops vesztét jelentette az árok, két másik hajó is eltűnt is pár évvel később.

Az USS Cyclops, az amerikai haditengerészet kötelékébe tartozó szállítóhajó volt Forrás: U.S. Navy Archive Photo

A tudósok szerint a hajó vesztét egy úgynevezett kóbor hullám okozta, amely egy ritka, akár 30 méteres hullámot jelent. Ez egy pár perces jelenség, mely könnyen kettétör egy olyan masszív hajót, amilyen a Cyclops is volt. A hullám hirtelen alakult ki, így nem volt idő vészjelzés leadására, s mivel az árok rendkívül mély, a roncsokat sosem találták meg.

A 19-es őrjárat eltűnése

A Bermuda-háromszög egyik leghíresebb rejtélye a 19-es őrjárat eltűnése. 1945 telén hagyta el Floridát az amerikai haderő öt TBM Avenger torpedó-bombázógépe 5 pilótával és 9 fős legénységével. Képzett pilóták voltak, akiknek az volt a feladatuk, hogy mindenféle szárazföldi támpont nélkül eligazodjanak az óceán felett. A probléma ott kezdődött, amikor a Bermuda-háromszög nyugati sarkához értek, az iránytűk egyszer csak elromlottak, a legénység összezavarodott és nem tudtak többé navigálni. A vezető pilóta egy szigetcsoport alapján próbált tájékozódni, azonban eltévedt, üzemanyaguk fogytán volt, és örökre nyomuk veszett. A történet itt még nem ért véget, ugyanis a segítségükre sietett egy Martin Mariner hidroplán típusú repülőgép, mely szintén eltűnt.

A Bermuda-háromszög titkai Forrás: SchisCom

A 19-es járat eltűnését a mai napig próbálják megfejteni. Egyes források szerint a vezető pilóta másnapos volt, rosszul mérte fel a helyzetet és nem volt hajlandó átadni a parancsnokságot a raj egyik tagjának sem. Azonban olyan elmélet is felmerült, hogy a repülőgépek nem maradtak együtt: 1-2 repülőgép vissza tudott térni a szárazföldre. A Martin Mariner pedig valószínűleg felrobbant, darabjai szétszóródtak, ezért nem találták meg soha.

A Bermuda-háromszögben történt megmagyarázhatatlan eltűnéseket mindenki másképp magyarázta. Sokan természetfeletti jelenségekre gyanakodtak, a tudósok pedig évek óta vizsgálják a területet, hogy tudományos magyarázatokra leljenek. Vannak azonban olyan szakértők is, akik szerint nem kell túldimenzionálni, ami Bermudán történik. Dr. Karl Kruszelnicki szerint normális jelenség, hogy ezen a részen néhány hajó elsüllyed, hiszen hajózási szempontból egy viszonylag forgalmas területről van szó, rengeteg erre a vihar, és korábban, megfelelő navigációs eszközök híján nem voltak erre felkészülve sem a hajósok, sem a repülőgépek pilótái.

Forrás: A Bermuda-háromszög Rejtélye - Monumentális történelem

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.