"Fék nélküli indulatok kontroll nélküli lecsapódását látjuk" - megosztja az országot Suhajda Szilárd tragédiája

Forrás: MTI/Mohai Balázs -
pszichológus hegymászó Mount Everest vélemény komment eltűnés Suhajda Szilárd
Megosztja az országot Suhajda Szilárd eltűnése és halála. Sokan látják a teljesítményt és hősként tekintenek a hegymászóra, míg mások felelőtlennek tartják a sportolót. Dr. Zelena András pszichológus úgy gondolja, sokat tanult emberekről van szó, akik pontosan tudják, mit vállalnak. 

"A közösségi médiában két táborra szakadt az ország és fék nélküli indulatok kontroll nélküli lecsapódását látjuk" - kezdte a beszélgetést a szakember, aki szerint egy láncdohányoshoz sem megyünk oda, hogy elmondjuk neki, hogy milyen kockázati tényezők és milyen betegség-előfordulások várnak rá.

Dr. Zelena András pszichológus az RTL Reggeli című műsorában elmondta, hogy az extrém sportolók tisztában vannak a hegymászás élettani hatásaival és lehetőségeivel, a kockázatokat ismerik, tudják és vállalják.

Namche Bazaar, 2017. április 4. Suhajda Szilárd hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja útban az Everest alaptábor felé a nepáli Namche Bazaarban 2017. április 1-jén. Az expedíció célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében. MTI Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs

A végső búcsú, a síremlék vagy a hamvak elszórása segíteni szokta a gyászfeldolgozást, de Suhajda Szilárd esete más Dr. Zelena András szerint. A hegymászók esetében jelentősége van a megelőlegező gyásznak is, ami azt jelenti: úgy véljük, hogy akár megtörténhet a tragédia, de a remény mindig ott működik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.