Bíróság előtt Kevin Spacey - az Oscar-díjas színészt szexuális bűncselekményekkel vádolják

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Wiktor Szymanowicz -
Kevin Spacey színész londoni bíróság bűncselekmény szexuális zaklatás
Szerdán kezdődött Kevin Spacey Oscar-díjas színész négyhetes pere egy londoni bíróság előtt, melyben négy férfi ellen elkövetett szexuális bűncselekményekkel vádolják. Spacey-t tavaly októberben New Yorkban felmentették egy másik ügyben, melyben egy férfi azzal vádolta meg, hogy 14 éves korában az akkor húszas évei közepén járó színész szexuálisan zaklatta őt. 

A 63 éves Spacey tagadja a vádakat, amelyek állítólag 2001 és 2013 között követett el, és amelyek között szerepel ismétlődő szeméremsértő és szexuális zaklatás is. Ám ennél sokkal keményebb váddal is szembe kell néznie a sztárnak: egy férfi azt állítja, hogy a színész szexuális aktusra kényszerítette őt, amiért akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

LONDON, UNITED KINGDOM - JUNE 28: Kevin Spacey megérkezik a londoni bíróságra Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Wiktor Szymanowicz

A Reuters tudósítása szerint Spacey a bíróság előtt sötétkék öltönyben és rózsaszín nyakkendőben jelent meg, és feszülten nézte a londoni Southwark Crown Court 1-es bíróságán, ahogy az esküdtszék letette az esküt.

"A vádlott örülni fog, hogy közületek sokan ismerik a nevét, vagy látták a filmjeit" - mondta Mark Wall bíró, miközben figyelmeztette az esküdteket, hogy a bizonyítékok alapján vizsgálják meg az ügyet, és ügyeljenek, hogy ne befolyásolják őket külső körülmények.

"Ez egy olyan eset, amely sok médiavisszhangot vonzott... és a jövőben is fog vonzani. Ahol csak tudják, próbálják elkerülni ezeket a hatásokat" – figyelmeztetett Wall az esküdteket.

A tárgyalást péntek reggelig elnapolták, amikor az ügyészség hivatalosan is megindítja Kevin Spacey ellen az eljárást.

Spacey, aki 1995-ben a Közönséges bűnözők című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjbb férfi mellékszereplőnek járó, majd 1999-ben az Amerikai szépség című filmmel a legjobb színésznek járó Oscar-díjat, több mint egy évtizedet töltött Londonban, a brit főváros Old Vic színházának művészeti igazgatójaként, 2004 és 2015 között.

A brit ügyészek először 2022 májusában vádolták meg a színészt, aki állításuk szerint 2005 márciusa és 2013 áprilisa között öt alkalommal követett el Londonban és a nyugat-angliai Gloucestershire-ben szexuális bűncselekményeket.

Tavaly novemberben a koronaügyészség további hét vádemelést engedélyezett a férfi ellen a 2001 és 2004 között elkövetett szexuális zaklatással kapcsolatban.

Spacey, aki egykor Hollywood egyik legnagyobb sztárja volt, eltűnt a nyilvánosság elől, mióta hat évvel ezelőtt szexuális visszaélésekkel vádolták meg.

Az Egyesült Államokban tavaly októberben Spacey megnyerte az ellene indított szexuális zaklatási pert egy polgári bíróságon, miután a manhattani esküdtek megállapították, hogy vádlója nem bizonyította azt az állítását, hogy a színész 14 éves korában szexuálisan zaklatta őt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.