Ha ezt elolvasod, soha többet nem kívánod meg a vaníliafagyit

Forrás: Shutterstock -
vanília kreatin élelmiszer kenyér sajt
Manapság gyakran hallani, hogyha feldolgozott élelmiszereket választunk, nem biztos, hogy tudjuk, mit eszünk. Nos, az alábbi listát látva ez halmozottan igaz. Ebből szemezgettünk, és mutatjuk a legbizarrabbakat. 

Haj és kacsatoll a kenyérben

Ha kenyeret eszel, tudtodon kívül emberi hajat vagy kacsatollat is lenyelhetsz. És itt nem arról beszélünk, hogy a pék haja hullik bele a kenyérbe, hanem arról, hogy alkotórésze lehet az L-cisztein, ami egy lisztkezelő aminosav. Ezt kreatinban gazdag szövetekből, például emberi hajból, állati szőrből vagy tollból állítanak elő.

Haj és kacsatoll is lehet benne. Forrás: AFP/Alain Jocard

Fűrészpor a sajtban

A sajt csomósodásra hajlamos élelmiszer, amit a gyártók igyekeznek elkerülni. Hogy miként? Fűrészport tesznek bele. Persze nem abban a formában, ahogy a fa forgácsolásánál keletkezik, hanem cellulózként. Ezt azonban csak a reszelt vagy aprított sajt esetében használják.

Ha ezt gusztustalannak érzed, akkor ezt a cikkünket SEMMIKÉPP SE kattintsd le!

Tisztítószer a burgonyachipsben

Ahogy a tisztítószerekben, úgy a burgonyachipsben is nátrium-hidrogén-szulfit van. Valójában ez egy ártalmatlan összetevő. Számos felhasználási területe van: segítségével papírt és bőrt készítenek, festékgyártásra is használható, és remek élelmiszer-tartósítószer. A rágcsálnivalókban gyakran szerepel az összetevők között, mivel meghosszabbítja az eltarthatóságot. Ezenkívül étvágygerjesztőbbnek tűnik a chips, mivel megakadályozza az elszíneződést.

Ha ezt azonban elkerülnéd, mutatunk egy egészségesebb chipsverziót, amit pofonegyszerű elkészíteni.

Hódvégbél-váladék a vaníliafagyiban

A hódvégbél egy úgynevezett castoreum nevű váladékot választ ki, amelyet az állatok területeik megjelölésére használnak. Ez az anyag édeskés, vaníliás illatú, ezért az élelmiszertudósok szívesen építik bele egy-egy receptbe. Ez a ragacs pedig nem más, mint a mirigyváladék és vizelet keveréke, amit egyébként parfümökhöz és különféle kozmetikumokban is használnak.

Ha vaníliafagyit kérünk, reménykedjünk, hogy nincs köze a hódokhoz. Forrás: Shutterstock

Persze nem minden esetben ezt használják a vaníliafagyihoz; hogy miként lehet "vaníliát" gyártani műanyaghulladékból, arról itt írunk.

Ha pedig nem ment el a kedved a vaníliától, akkor fagyireceptekért ide kattints.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.