Zöldségchips - egy igazán egészséges finomság Marton Adri konyhájából

Forrás: Marton Adrienn -
finom falat chips gasztronómia egészség zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyon szeretek nassolni filmnézés közben a fiaimmal, vagy miközben kedvenc könyvemet olvasom. Erről sosem tudtam lemondani, de az igazság az, hogy nem is volt rá szükség. Az egészséges táplálkozás nem jelenti azt, hogy meg kellene vonnunk magunktól a nassolás élményét.

Egyszerűen csak annyit kell tennünk, hogy a boltban kapható snackek, chipsek helyett más alternatívát keresünk. Szerencsére sok finom recept közül válogathatunk. Én nagyon szeretem az olajos magvakat, gyümölcsöket és zöldségeket is. A különféle burgonyachipsek sajnos tele vannak olajjal, és rengeteg sót tartalmaznak, aminek túlzott fogyasztása nem túl egészséges. Ezzel szerintem mindenki tisztában van, mégis sokan megveszik ezeket a termékeket. Pedig a bolti burgonyatallérok helyett bátran fogyaszthatunk házi készítésű zöldségchipset is, ráadásul a pénztárcánk is hálás lesz érte. Mutatom is, hogy hogyan!

Egészséges nassolnivaló: zöldségchips Forrás: Marton Adrienn

Zöldségchips

Hozzávalók:

1 db sárgarépa
1 db lila édesburgonya
1 db cékla
250 g spenótlevél
1 db sárga édesburgonya
1 ek. szőlőmagolaj
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2. A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk, és uborkagyalun (vagy szeletelőgéppel) vékony szeletekre gyaluljuk.
3. A zöldségeket egy tálban összekeverjük, megszórjuk sóval, borssal, majd az olajjal összeforgatjuk, hogy minden zöldségszeletet vékony rétegben bevonjon.
4. Egy tetszőleges méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a zöldségszeleteket vékony rétegben belepakoljuk. Fontos, hogy vékony legyen a réteg, hogy a szeletek ne párolódjanak, hanem süljenek. Illetve a szeletek ne feddjék egymást. Ezért lehet, hogy több körben kell majd sütnünk a zöldségeket.
5. A zöldségchipset a sütőben pirulásig sütjük (kb. 15-20 perc sütőtől függően, figyeljünk oda), majd a tepsiről egy tálra helyezzük, picit megsózzuk, 10 perce pihentetjük, majd tálaljuk.

Forrás: Youtube

Ez a recept sem vesz igénybe több időt 1 óránál, és pontosan tudom, hogy milyen alapanyagokat használtam, mennyi zsiradékot adtam hozzá, ami egészségmegőrzés szempontjából igencsak fontos. Én nagyon szeretem például a sült céklachipsnek az ízét, de ez a recept, majdnem minden zöldségfélével elkészíthető. Ugyancsak kiváló nassolnivalónak számítanak az olajos magvak. Ezek a magfélék (mandula, kesudió, pekándió, pisztácia) a szervezet számára hasznos olajokat tartalmaznak, természetesen mértékkel fogyasztva. És persze ha valaki valami édesebbre vágyik, a bolti gyümölcsjoghurtok helyett is készíthetünk friss gyümölcsökből, zöldségekből és natúr joghurtból házi változatot, ráadásul a cukor helyett kevés mézet használva, kedvünk szerint édesíthetjük.

Azt javaslom, kísérletezzünk bátran az egészséges alapanyagokkal, és a szervezetünk meg fogja hálálni az odafigyelést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.