Isteni finom újrahasznosítás: így lehet ehető vaníliát gyártani a műanyag hulladékból

Forrás: flickr.com -
műanyag vanília újrahasznosítás hulladék újrahasznosítható
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Edinburgh Egyetem  kutatói felfedezték, hogy a hétköznapi E. coli baktériumot hadrendbe lehet állítani erre a célra, és a folyamat eredményeképpen vanillin keletkezik! A vanillin a Vanilla planifolia növény termésében található meg, a vanília fő illatanyaga -írja a reblog. 

Manapság szerencsére egyre nagyobb népszerűségnek örvend az újrahasznosítás, és a hulladék minimalizálása. Világszerte rengeteg gondot okoz, hogy minél többféle módon újrahasznosítható legyen a PET műanyag, ez ugyanis kőolajból származik. Széles körben alkalmazzák élelmiszer- és italcsomagolásra, emiatt évente 50 millió tonna PET-hulladék keletkezik. Ez leggyakrabban a háztartási hulladékban vagy a természetben végzi, holott újrahasznosítható alapanyag.

A probléma megoldására a skót kutatók kifejlesztettek egy olyan módszert, amelynek révén az E. coli baktérium a PET egyik összetevőjét, a tereftálsav molekulát kémiai reakciók során vanillinné alakítja. A kutatók laboratóriumi körülmények között egy összeaprított PET-palackból állítottak elő fogyasztásra alkalmas vanillint.

A vanillint kozmetikai-és élelmiszeriparban, illetve tisztítószerek és gyomirtók gyártásakor is használják.

"Ez az első példája annak, hogy egy biológiai rendszer segítségével a műanyaghulladékból értékes ipari vegyületet állítunk elő. Ennek nagyon izgalmas folyományai lehetnek a körkörös gazdaságra nézve"

- mondta Joanna Sadler kutatásvezető, az Edinburgh Egyetem biológusa.

Forrás: flickr.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.