Kiderült, melyik ország lakói alszanak a legjobban és melyek a legrosszabbul

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 New Africa/Shutterstock. No use without permission./New Africa -
kutatás Egyesült Királyság Japán alvás Finnország
Egy friss kutatás szerint a világ legjobb alvói a finnek, őket a franciák, majd az Egyesült Királyságban élők követik. 

Az Egyesült Királyság tudósai és koreai kutatók 30 082 ember alvási szokásait vizsgálták 11 országban négy éven keresztül. Ebben segítségükre voltak az okosórák is, amelyek az ágyban töltött és az alvási időt is rögzítik.

A finnek a világ legjobb alvói. Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 New Africa/Shutterstock. No use without permission./New Africa

A Scientific Reports folyóiratban megjelent eredmények szerint az emberek éjfél körül alszanak el, és átlagosan 7.42-kor ébredtek fel, de a tényleges alvásmennyiség nemzetenként eltérő volt.

Ha keveset alszunk, kevesebb időt töltünk a REM-fázisban is, ez pedig az egészségünk rovására mehet. Hogy miért kiemelten fontos a REM-szakasz, arról ebben a cikkünkben írtunk.

A finnek kereken 8 órát alszanak egy nap alatt, a franciák alig kevesebbet, hét óra 45 percet, a britek pedig hét óra 44 perces átlagot produkáltak a felmérés szerint. A spektrum másik végén Japán helyezkedik el, ők átlagosan mindössze hat óra 51 percet alszanak. Svédország, Németország, Svájc, Kanada, Ausztria, az Egyesült Államok és Spanyolország a kettő között helyezkednek el.

A finnek a világ boldogságindexének is az első helyén vannak.

A felmérésben többek között arra jutottak - ismerteti a The Sun - hogy a túlhajtott munkatempó, a hosszú munkaidő és az amiatti késői lefekvés a magas jövedelmű országokban az alvásidő rovására megy. A tanulmány azt is megállapította, hogy azok, akik többet sportolnak és magasabb a napi lépésszámuk, jobban alszanak.

Sok, súlyos betegséget okozhat, ha keveset alszol. Ezek a leggyakoribbak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.