Ennyi REM-alvásra van szükséged egy éjszaka alatt: problémákat okozhat, ha kevesebbet töltesz az "álmodási szakaszban"

Forrás: Shutterstock -
alvászavar REM-alvás álmatlanság alvás éjszaka
A REM egyike azoknak az alvási szakaszoknak, amelyeken az agy az éjszaka folyamán, általában 90-120 percenként ciklusonként átmegy. Eközben az agy és a test számos változáson megy keresztül, amely befolyásolja a testhőmérsékletet, a pulzusszámot, a vérnyomást, a légzésszámot és a vér oxigénszintjét. Sok ember azonban sokkal kevesebbet tölt ebben a szakaszban, ami éppúgy megviseli a szervezetet, mint a mélyalvás hiánya. Nézzük, miért is fontos ez az "álmodási fázis" az egészségünk számára! 

Dr. Peter Polos, New Jersey-i alvásgyógyászati specialista szerint a REM-alvás számos okból nagyon fontos a szervezetnek.

„Ez a szakasz kritikus az élet korai szakaszában az agyfejlődés szempontjából: a csecsemők alvásának akár az 50 százaléka is a REM-fázisban lehet. De ahogy fejlődünk, a REM-ben töltött idő továbbra is jót tesz az anyagcserénknek, a memóriánknak, a kreativitásunknak és az érzelmek feldolgozásának" - idézi a szekembert a Huffington Post.

"A REM alvás az, ahol az álmok többsége zajlik. Az álmok az egyik funkciója az, hogy az agy megszilárdítsa a nap emlékeit, így a memóriát is" - nyilatkozta a szakember.

Nagyon fontos, hogy megfelelő időt töltsünk a REM-fázisban. Forrás: Shutterstock

Mennyi REM-alvás szükséges?

"Az, hogy mennyi REM-alvásra van szükségünk, számos tényezőtől függ, különösen az életkorunktól és attól, hogy vannak-e alvással kapcsolatos problémáink, mint például az álmatlanság" - vélekedik Kristen Casey klinikai szakpszichológus, álmatlanság specialista.

A legtöbb felnőtt teljes alvásidejének egynegyedét REM-alvásban tölti, tehát ez nagyjából 120 perc REM-alvásban töltött idő minden éjszaka.

Milyen gondokat okozhat, ha kevés időt töltünk a REM-fázisban?

"A túl kevés REM- idő hatással lehet az éhséghormonokra, ami növelheti az étvágyat és súlygyarapodáshoz vezethet" - szögezte le a szakember. Továbbá azt is elmondta, hogy a nap során fáradtabbak lehetünk, romolhat a memóriánk és mentális problémáink is adódhatnak.

Van mód a REM alvás növelésére?


Az alvásspecialista szerint sajnos nincsenek biztos módszerek erre, ám Dr. Peter Polos szerint néhány alapvető gyakorlat beépítése az alvási rutinba segíthet növelni a REM-alvás százalékos arányát.

„Meg kell próbálnod legalább hét órát aludni. A kevesebb alvás csökkenti a REM alvás mennyiségét, mivel ciklikusan történik éjszaka. Ezenkívül az alkohol és a koffein kerülése segíthet, mivel az alkohol az egyik leggyakoribb anyag, amely csökkenti a REM-fázist" - javasolja.

A REM-szakaszban töltött idő is csökken, ha alvászavarban szenvedünk. Forrás: Shutterstock/Sb Arts Media

Dr. Silverman szerint a napfény, a rendszeres testmozgás, a tápanyagdúsabb teljes élelmiszerek fogyasztása, a stressz kezelése, valamint a koffein vagy más stimulánsok, például a nikotin késői órákban való elkerülése szintén segíthet ebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.