Megmagyarázhatatlan szorongást, sőt pánikrohamot is okozhat a kávé

szorongás stimuláns magazin kávézás koffeinfogyasztás
A hajnali derengésben éppen előbújnak az első napsugarak. Ilyenkor a legtöbben csak egy friss, illatos kávéra vágyunk. Egy jó feketére, egy szimpla tejes verzióra vagy egy habos, fűszeres csodára. Imádjuk, ahogy a frissen lefőtt kávé aromája átjárja a testünket-lelkünket... és beüt. De azt vajon hányan tudjuk, hogy a kávé, illetve az abban található koffein a leggyakrabban fogyasztott, legális pszichoaktív anyag, ami akár szorongást is okozhat.

Bárhova megyünk, bármerre nézünk, szinte mindenhol kávézó embereket látunk. A reggelizőhelyeken, az irodákban, az éttermekben, de még az utcán sétálva is. A kávé nem csupán egy ital, a kávé a társasági élet és a kultúra szerves része is, hiszen

egy finom, gőzölgő fekete mellett jobban megy a munka, élvezetesebb a beszélgetés, gyorsabb az ötletelés, de a kikapcsolódás, lazulás egyik formája is.

Gőzölgő fekete mellett jobban megy a munka, élvezetesebb a beszélgetés Forrás: Shutterstock/Geber86

Sőt, sokaknál a napi rutin alappillére a kávézás – ezzel indítják a reggelt és bizonyos időközönként újra elkortyolnak belőle egy-egy újabb csészével.
Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen a kávéban található koffein fokozza az éberséget, növeli a koncentrációt, javítja a reakcióidőt és csökkenti a fáradtságot, ugyanakkor a koffein egy legális pszichoaktív stimuláns, ami akár szorongást is okozhat.

Okozhat-e szorongást a kávé?

A kávé és a benne található koffein tehát számos pozitív tulajdonsággal bír, ennek ellenére minden éremnek két oldala van - tehát a kávénak is létezik egy „sötét oldala".
A koffein a fentiek mellett előidézhet még:

  • szívdobogást
  • szapora légzést
  • testhőemelkedést
  • izzadást
  • nyugtalanságot
  • álmatlanságot

Ezek a tünetek pedig pont olyanok, mint amikor úrrá lesz rajtunk a szorongás. Sőt, ez maga a szorongás, hiszen a testünk nem tud különbséget tenni, hogy azért dobog a szívünk, mert szorongunk vagy azért, mert túl sok kávét ittunk.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint,

napi több mint 400 milligramm koffein (négy-öt csésze kávé) fogyasztása növelheti a szorongás és a pánikrohamok előfordulási esélyét az arra érzékeny embereknél.

Ördögi kör?

Szerencsére – vagy éppen szerencsétlenségünkre – azonban a koffein nem hat mindenkire egyformán. Akadnak, akik teljesen jól tolerálják, mások azonban kifejezetten érzékenyek is lehetnek rá. Különösen fontos tudni, hogy

akik eleve szorongó típusok, azoknál a rendszeres koffeinfogyasztás egy ördögi kört hozhat létre: kávézás, szorongás, alvászavarok, reggel újabb kávézás az éberségért, ami erősíti a szorongást... és így tovább.

Érdemes szem előtt tartani, hogy mindenkinek más a szervezete és más a koffeinnel kapcsolatos tűréshatára Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

Éppen ezért érdemes szem előtt tartani, hogy mindenkinek más a szervezete és más a koffeinnel kapcsolatos tűréshatára. Ha azt vesszük észre, hogy sokszor vagyunk megmagyarázhatatlan módon nyugtalanok, jusson eszünkbe, hogy talán a mi testünk is érzékenyebb a koffeinre. Ebben az esetben igyekezzünk mérsékelni a napi kávéfogyasztást (és minden egyéb koffeintartalmú ételt és italt) és figyeljük meg, javul-e a helyzet.

Tagadhatatlan, hogy a kávézásnak számos pozitív egészségügyi hatása lehet, például csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, mégis nagyon fontos a mértékletesség. Nem szabad elfelejtenünk, hogy bár a kávé egy nagyon finom ital, ráadásul társadalmi és kulturális szinten is fontos szerepet játszik az életünkben,

a koffein egy rendkívül erős stimuláns, amely hatással lehet ránk nem csupán fizikai szinten, de nagyban befolyásolhatja a mentális egészségünket is.

Ha nem akarunk vagy nem tudunk lemondani a kávézás öröméről, napi 1-2 csésze még belefér, de annál többet, ha lehet, ne nagyon fogyasszunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.